Aykut Polatlı-Metro ve İZBAN seferlerinin gece yarısı da olmasını isteyen İzmirli vatandaşların Change.org'da başlattığı imza kampanyasına yanıt geldi.
Kısa sürede 15 bin kişinin katıldığı imza kampanyası sonunda İZBAN yetkilileri tarafından gazetemize yapılan açıklamada gece seferlerinin yapılmasının mümkün olmadığı gerekçeleriyle belirtildi.
Yaklaşık 150 kilometreye ulaşan raylı ulaşım sistemi sayesinde günlük 650 bin İzmirlinin taşındığının belirtildiği açıklamada, hem metro hem İZBAN'da her gün 20'şer saat işletme yapıldığı vurgulandı.
Gece yarısı 01.00 ile 05.00 saatleri arasında ise gün boyu sefer yapan metro ve İZBAN setlerinin günlük bakım, onarım, temizlik ve kontrollerinin yapıldığının vurgulandığı açıklamada, yolcu güvenliği açısından gece yarısı sonrası seferlerin yapılmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

'Güvenlik açısından mümkün değil'

İZBAN yetkililerince yapılan açıklamada, "Her iki raylı sistemde de her gün 20'şer saat işletme yapılıyor. Gece yarısı 01.00 ile 05:00 saatleri arasında ise gün içerisinde seferlerini tamamlayan setlerin günlük bakımları ve temizlikleri yapılırken, sistemin bir gün sonrasına sorunsuz hazırlanması için hat ve kataner üzerinde bakım ve kontroller gerçekleştiriliyor, varsa sorunlar gideriliyor. Yolcularımızın güvenliği için yapılan bu bakım ve uygulamalar, daha sonra haftalık, aylık, 3 aylık ve yıllık ağır bakımlar olarak devam ediyor. Bu noktada en çok önem verdiğimiz konu yolcu güvenliği olduğu için gece yarısı sonrası seferleri mümkün değildir" denildi.

Metroda son sefer 00:20'de

İZBAN gece yarısı 00:30'da son seferine çıkarken metronun gece yarısı 00:20'den sonra seferleri bulunmuyor. Konak merkez yönünden Buca-Karşıyaka, Çiğli, Gaziemir, Narlıdere ve Bornova gibi yerlere gidecek olanlar ise her saat başı hareket eden "baykuş" otobüs hatları ile yolculuk yapabiliyor. Bu hatlar sadece ana güzergahlarda ve ilçeler arası seferler için çalışıyor.


İzmirliler ne istedi?

İzmir'de ulaşım saatlerinin gece de düzenlenmesini isteyenler Change.org'da imza kampanyası başlattı. Metro ve İZBAN'da gece seferlerinin konulması talep edildi. Şimdiye kadar 15 binin üzerinde kişinin imzaladığı kampanyada şu ifadeler yer aldı: "İzmir'de geceleri de yolculuk yapabilmek, evimize rahatça gidebilmek istiyoruz. İnsanlar bir yerden bir yere gitmeden önce, "acaba son metro kaçta", "bu saatte çıksam ESHOT'a yetişebilir miyim", "gece 1'de uçağım İzmir'e iniyor; Menemen, Aliağa'ya nasıl gidebilirim" diye düşünüyorlar. Konak'tan Aliağa'ya gidecek olan bir insanın 11'de işi bitse, önce İzmir metroya gitmesi, oradan Hilal veya Halkapınar istasyonlarında aktarmaya gitmesi gerekiyor. Halkapınar ve Aliağa arasında yaklaşık 1 saat yolculuk yapıyor. Bu da Aliağa'ya vardığında saatin 12.30 olduğunu gösterir. Ulaşım için ne ESHOT bulabilirsiniz ne de şehir içi minibüs seferleri. Bu yüzden gece seferleri yarım saatte bir veya bir saatte bir olsa bile insanların bir nebze rahatlamasına yardımcı olur. İzmir'in kuzey tarafında bulunan ilçelerine gidebilmek için çok büyük sıkıntılar çekiliyor. HAVAŞ firmasının Aliağa veya Menemen'e, Dikili'ye hiçbir seferi bulunmuyor. Bu yüzden en kısa sürede sesimizi duyurmamız lazım. Siz de bu kampanyayı imzalarsanız, İzmir halkının sesini duyurmasına yardım edersiniz.