Hükümet, KHK ile belediyelerin maddi durumu iyi olmayan öğrencilere eğitim veren eğitim merkezlerinin faaliyetlerini durdurdu. Gençlik Eğitim Merkezleri (GEM)’nde sınavlara hazırlanan yaklaşık 20 bin öğrenci dersanesiz kalırken, buralarda görev yapan öğretmenler de işsiz kaldı.

Yeni yayınlanan 676 sayılı KHK ile 5580 sayılı kanuna bir madde daha eklendi. Maddede,‘Okullar ile özel eğitim kurumları hariç olmaküzere başka adlarla da olsa ilköğretim, ortaöğretim örgün öğretim programlarının aynısı veya bir kısmını
uygulayan ya da bu programlara yönelik; deneme, seviye tespit sınavları gibi adlarla toplu sınav organizasyonları yapmak faaliyet göstermek için yüz yüze veya uzaktan öğretim yöntemi ile özel öğretim kurumları veya yerler açılamayacak, işletilemeyecek, öğretim programları oluşturulamayacak. Belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarını sürekli eğitim merkezleri gibi birimlerinde de bu faaliyetler yürütülemeyecek’ ifadeleri yer aldı. Belediyelerin faaliyetleri kapsamında bulunan gençlik merkezleri, eğitim kurumları da bu karardan etkilenerek kapatıldı. Bornova, Karşıyaka, Bayraklı, Gaziemir, Karabağlar, Çiğli ve Buca'da yüzlerce öğrenci bu yüzden dersanesiz kaldı.

Bornova'da dört ayrı eğitim merkezi olduğu ve burada eğitim gören 5 bin 500 öğrencinin dersanesiz kaldığı belirtilirken, 40 öğretmenin de işinde olduğu bilgisi verildi. Bayraklı'da da 860 öğrencinin artık bir dersanesi yok, 30 öğretmen de burada işsiz kalarakmağdur oldu. Sadece buralarda değil, İzmir'de Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Çiğli ve Buca'da da çok sayıda öğrenci dersanesiz kalırken, öğretmenler de işsiz kaldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, 14 Ekim'de İzmir'e gelen Başbakan Binali Yıldırım'a AKP'li bir belediye meclis üyesi aracılığıyla mektup gönderdiğini, orada soruna çözüm istediğini ancak tam tersi yönde karar çıktığını belirterek, şunları söyledi: Bayraklı'da fakir aileler yaşıyor. Dersane dar gelirli ailelerin çocukları için çok önemli bir fırsat. Başarımız üniversiteye girişte yüzde 100, liseye girişte yüzde 85. Başbakan Binali Yıldırım'a mektup yazarak belediyelerin dersane hizmeti verebilmesinin önünü tıkayan yönergenin maddesinin düzeltilmesini istedim, 'protokol yapamıyoruz' dedim. Ancak karar tam tersi çıktı. Bu çok acı oldu.