Özkan Pekçalışkan- 4 Ocak 2012 tarih ve 28163 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği" ile bir önceki tebliğ yürürlükten kaldırıldığı ve yeni ekmek tebliği ile ekmeğin gramajı 300 gramdan 250 grama indirilmesi, ekmeklerin daha az tuz ile üretilmesi ve ayrıca tebliğde ekmek gramajının en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilmesi durumuna yönelik olarak İzmir Fırıncılar Odası, oda üyelerini bu konu hakkında bilgilendirmek üzere İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde bir seminer gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen seminerde konuşan İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, fırıncıların üretim esnasında bundan sonra daha dikkatli olmaları konusunda uyarırken denetimlerde ekmekte tuz miktarının fazla tespit edilmesi halinde, bu fazlalığın Türk Gıda Kodeksine aykırı üretim kapsamında değerlendirileceğini belirtti. Ayrıca Durmuş, yeni ekmek tebliğine göre ekmeklerin üzerinde kağıt etiket bulundurulması zorunluluğunun 4 Şubat 2012'den itibaren geçerli olacağını belirterek fırıncıların bu konu hakkında önlem alması gerektiğini ifade etti.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu da çıkarılan bu yönetmeliğin uygulunacağını ifade ederek, "Ekmekte bir yıldan uzun süredir 300 gram ekmeğin belli bir fiyatı var. Yeni yönetmelik bazı yanlış anlaşılmalara yol açtı. Yönetmelikte ekmeğin 250 gram olacağı yazmıyor. 250 gramdan başlayacak ve 50'şer gram artacak. Ama şu anda Fırıncılar Odası'nın bize bu yönde bir talebi yok. Ekmek illaki 250 gram olacak denirse Fırıncılar Odası İzmir Esnaf Birliği'ne talepte bulunur. Esnaf Birliği de bunu komisyonlarında görüşür. İzmir'de şu anda ekmeğin gramajı ve fiyatı değişmedi. Fırıncılar Odası'nın böyle bir talebi yok. Bu durum ayrıca tüketicinin faydasına olan bir durumdur" diye konuştu. 

Yeni ekmek tebliği neler getiriyor?

Yeni ekmek tebliği ile ekmek daha esmer olacak. Ekmeklerimizin üzerinde kağıt etiket bulundurulması zorunluluğu getirildi. Ekmek daha az tuz ile üretilerek gramajı da en az 250 gramdan başlayacak. Ayrıca ekmekler en fazla yüzde 1 eksik gramajla üretilebilecek.