Türkiye'nin ilk ve en büyük uluslararası fuar organizasyonu İEF bu yıl 83'üncü yaşını kutlayacak. İEF bu yıl 29 Ağustos - 7 Eylül 2014 tarihlerinde düzenlenecek. Partner ülke Mauritius, Odak ülke Hindistan, Onur konuğu kentleri Diyarbakır ve Malatya olan Fuar'ın ana teması Lojistik oldu. 10 gün açık kalacak Fuar nedeniyle Kültürpark sanat ve eğlencenin buluşma noktası olacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 83'üncü İEF'yle ilgili Kültürpark alanında basın toplantısı yaptı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin değerlendirmelerine göre İzmir fuarcılığının Türkiye'nin bir numarası olduğunu belirten Kocaoğlu, "Bunu 23 bin 500 metrekarelik fuar hollerinde yapıyoruz. Gelecek yıl devreye girecek olan Gaziemir'deki yeni fuar alanımız bugünkünün 5 kat büyüklüğündedir. İzmir, yeni fuar alanıyla birlikte dünya çapında dikkat çeken bir fuarlar kenti olacak" dedi.

'FUAR'A KİMSE KEM GÖZLE BAKMASIN'

Kocaoğlu, İEF'de ilk kez iki ayrı açılış töreni yapılacağını söyledi. Resmim açılış töreninin 29 Ağustos Cuma günü saat 15.00'te İsmet İnönü Kültür Merkezi'de yapılacağını belirten Kocaoğlu, ikinci açılışın ise Kordon'daki Vasıf Çınar Meydanı'ndan kortej yürüyüşüyle başlayacağını Lozan Kapısından fuar alanına giriş yapıldıktan sonra, otopark üzerindeki çim alanda konuk ülkelerin de gerçekleştireceği gösterilerle şölen şeklinde yapılacağını söyledi. Kocaoğlu, basın mensuplarının geçmiş yıllarda açılış törenlerinde meydana gelen olaylara karşı bu yıl tedbir alınıp alınmadığıyla ilgili sorusuna ise "Açılış törenlerinde yanlış bir iş başladı. Bunu sürdürmek eğilimi devam etti. İlk yanlışın yapıldığı gün tavrımı ortaya koymuştum. Tabii ki böyle bir durumun meydana gelmesini istemiyoruz. Ama umuyorum ve diliyorum ki bir daha bu iş olmaz. Buna karşı tedbir İzmirlilerdir. Başka türlü tedbir almak doğru değildir. Tedbiri İzmirliler alacaktır. Ben hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan, bu fuarın siyasi bir arena olmadığını, uluslararası etkinlik olduğunu, 83 yıldır sürdüğünü, burada kimsenin herhangi bir olumsuz olaya izin vermemesini, kem gözle bakmamasının gerekli olduğu bilmesini, böyle davranması gerektiğinin altını çiziyorum" dedi.

Geçen yıllarda fuar açılışında CHP ve AK Parti'li izleyiciler arasında siyasi sloganlar atılmış, tartışmalar ve arbede yaşanmıştı.

1132 FİRMA KATILACAK


İEF'nin bu yılki ana temasının lojistik olduğunu, sektöre dikkatleri çekmek, ülkenin gündemine taşımak için seçtiklerini belirten Kocaoğlu, açık alanlarla birlikte etkinlik alanının 85 bin metrekare olduğunu söyledi. Fuar'a 829 yerli, 303 yabancı olmak üzere toplam 1132 firmanın katılacağını dile getiren Kocaoğlu, "Fuar süresince kentimizde 68 ülkeden gelen katılımcı ve ziyaretçileri ağırlayacağız. Bu sayı geçen yıl 63'tü. Açılışa 18'i bakan 5'i bakan yardımcısı olmak üzere 45 ülkeden 140'ı aşkın temsilci gelecek. Türkiye'den 43 il fuara katılacak. Partner ülke Mauritus, kişi başına düşen 16 bin dolarlık gelir düzeyiyle dikkat çekin bir ülke. Fuara 59 firmayla katılacak. Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı anlaşma gereğince bu yıl Hindistan'da odak ülke olarak fuarda 56 firmayla yerini alacak. Bu iki ülkeden sonra Polonya, Belarus ve Kuveyt en yüksek katılımla fuara katılacaklar. Onur konuğu kentlerimiz ise Diyarbakır ve Malatya olacak" diye konuştu.

Kocaoğlu, Gaziemir'deki yeni fuar alanının yıl sonunda tamamlanmasıyla birlikte İzmir fuarcılığının ciddi bir ivme kazanacağını açıkladı. Kocaoğlu, "İZFAŞ'la birlikte yılda 30 fuar düzenliyoruz. Yeni fuar alanıyla ilk etapta bu sıya 50'ya çıkacak. Ulusal ve uluslararası fuar firmalarıyla işbirliği anlaşmaları yaparak fuarcılığı büyütmek, İzmir'i fuarcılık sektöründe daha ileri taşımak hedefine doğru yürüyeceğiz. Aynı süreçte kongre merkezi projesiyle birlikte kazanılacak ivmenin turizm, sanayi, ticarete de yansımasını bekliyoruz. Gaziemir Yeni fuar alanının İzmir Büyükşehir Belediyesi tek başına yapıyor. 400 milyonu aşan maliyeti var" dedi.

KENTKART İLE GİRİLECEK

İEF'ye girişler kentkartla yapılacak. Giriş ücretleri de ulaşım tarifesiyle aynı olacak. Tam 2 TL, öğrenci 1.10 TL ödeyecek. İEF'de her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın bu yıl ki teması önümüzdeki yıllarda organize edilmesi planlanan lojistik ihtisas fuarından yola çıkılarak 'Lojistik' olarak belirlendi. Tema sponsoru ise DB Schenker Arkas oldu. Tema kapsamında PTT ve TCDD Lojistik gibi sektörün önde gelen kuruluşları da Fuar'da olacak. İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 no'lu holde ve kaskatlı havuz bölgesinde kara, deniz, hava, demiryolu lojistik firmaları aynı zamanda yük ve insan taşımacılığı, istifleme, taşıma, depolama, raf sistemleri firmaları yer alacak.

83'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı'na 60 ülkeyi aşkın katılımcı bekleniyor. Fuar'da Almanya, Arjantin, Altay, Avusturya, Azerbaycan, Bangladeş, Başkurdistan, Belarus, Belçika, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Meksika Devletleri, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burundi, Çek Cumhuriyeti, Çin, Ekvador, Fas Krallığı, Fransa, Gabon, Gagavuzyeri, Gana, Gambiya, Gine-Bissau Cumhuriyeti, Gürcistan, Hakas, Hindistan, İsviçre, İtalya, Kamerun, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Kuveyt, Küba, Lesotho Krallığı, Litvanya, Luksemburg, Lübnan, Malta, Mauritius, Moğolistan, Nepal, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Senegal, Slovakya, Sri Lanka, Sudan, Tataristan, Tanzanya, Tiva Sava, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Uruguay, Ürdün, Vietnam, Venezuela, Yeni Zellanda, Yunanistan'dan firmalar yeralacak.

İzmir Enternasyonal Fuarı'na bu yıl 43 il katılıyor. Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Siirt, Trabzon, Uşak, Van'dan firmalar stantlar açacak.

FUAR SOSYAL MEDYA'DA


Sosyal medyaya yönelik hastag'lerin oluşturulduğu İzmir Enternasyonal Fuarı'nda, Fuar öncesi ve sırasındaki etkinlikler takipçileri ile paylaşılacak. Fuar öncesi paylaşılacak etkinlik ve gelişmeler; #fuardanhabervar başlığı altında, Fuar esnasında alandan ziyaretçi ve katılımcılar tarafından yapılacak paylaşımlar da, #fuardanhaberver, #83ief, #ief aşağıdaki konu başlıklarında olacak.

İEF boyunca sanatçı, yazar ve gazetecileri katılacağı Özgür mikrofon söyleşileri, İzmir Sanat Merkezi'nde tiyatro gösterileri, spor aktiviteleriyle Altınordu Fuar Çocuk Klübü, Orkide Yöresel Lezzetler Festivali, 14. Sinema Burada Festivali gibi etkinler gerçeleşecek.