İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel yenileme çalışmalarının devam ettiği Yeşildere heyelan bölgesinde yaşayan hak sahipleri, Noter huzurunda çekilen kurayla yeni konutlarına kavuştu. Uzundere’deki C-6 Blok’ta yer alan 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı. 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da hazır bulunduğu kura törenine katılan vatandaşlar, heyecandan yerlerinde oturamadı. Törende ilk kurayı Başkan Kocaoğlu çekti. İzmir 11. Noter Vekili Atilla Karadağ tarafından çekilen diğer kuraların sonucunda kendilerine çıkan daireleri beğenerek sevinç çığlıkları atan da oldu, yüksek katı istemeyip hayal kırıklığına uğrayarak ağlayan da…

Kura öncesi konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Samsun – Canik’te yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlere “Allah’tan rahmet” dileyerek afetlere karşı dikkatli olmak gerektiği uyarısında bulundu. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Afetlerin yaşanmaması için hem merkezi Hükümet hem de yerel yönetimler hep birlikte daha yoğun çalışmalıyız. Afetler karşısında büyük söz söylemek doğru değil. Ancak bilimi ve aklı rehber alarak mücadele etmek hepimizin görevi” dedi.

 
Öncelik heyelan bölgesinde


Yaşanan göç olgusundan dolayı “sağlıksız kentler”e sahip olduklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı,  “Ülkenin geldiği durum, kentlerin geldiği durum, bizim kent dönüşümü konusunda, sağlıksız yapılardan kurtulma konusunda çok hızlı adım atmamızı gerektiriyor” dedi. Sağlıksız konutların yanı sıra özellikle heyelan bölgesinde olan konutların hızlı bir şekilde boşaltılmasının önemini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bulduğumuz kıt kaynakları, öncelikle afet riskiyle karşı karşıya olan yerlerimizde kullanmalıyız” diye konuştu.

İzmir’in kentsel dönüşüme “en hazırlıklı il” olduğunu belirten Başkan Aziz Kocoağlu şöyle devam etti:

“Bakanlar Kurulu’nda bekleyen projelerimiz onaylanıp çıkarsa, bunları hemen hayata geçirmeye hazırız. Kentimizin sağlıksız konutlardan kurtulmasını, vatandaşımızın huzur içinde yaşamasını sağlamaya çalışacağız. Kent dönüşümü konusunda ‘yerinde dönüşüm’ ilkesini benimsedik. Ancak heyelan bölgelerinde bunu uygulamamız mümkün değil!  Kamulaştırılarak yıkımı yapılan afet bölgelerini Kadifekale’de olduğu gibi yeşillendireceğiz. Bu bölgelere ‘tek bir çivi bile’ çakılmayacak. Heyelan bölgesi hariç olan kentsel yenileme bölgelerinde ise ‘yerinde dönüşüm’ uygulayacağız. Hangi konutun yakınına bina yapılabilecekse, biz o vatandaşlarımızı konutuna en yakın yerde konut vererek kent dönüşümü gerçekleştireceğiz. Kadifekale ve Yeşildere heyelan bölgeleri olduğu için bunu yapamadık. Ama Bakanlar Kurulu’nda bekleyen projelerimizde yerinde dönüşüm uygulanacak.”

 
“Yer göstermeden evinizi elinizden almayız”

Kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamadan önce konut üretmek zorunda olduklarını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, bu nedenle Uzundere’de TOKİ tarafından yapılan 3080 konutu satın aldıklarını ve bu konutlara Kadifekale’den 1100 aileyi yerleştirdiklerini hatırlattı.  Başkan Kocağlu, “Vatandaşa bir yer göstermeden elindeki evi alamayız. Biz mümkün olduğunca vatandaşlarımızın uzun vadeli ödemelerle konut tercih etmesinden yanayız. Tabii ki vatandaşlarımız parasını almayı da tercih edebilirler, ama kiraya çıkmak zorunda kalırlarsa hayatları daha da zorlaşır. Bundan dolayı Uzundere’deki konutları satın alarak uygun ödeme planıyla vatandaşımıza sunduk” diye konuştu.

Uzundere hızlı gelişecek

Kentsel dönüşümün sadece “bina” olmadığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, sosyal donatı alanlarının önemine değindi. Uzundere’deki konut alanının ihtiyacı olan sosyal donatı alanlarının bir kısmının TOKİ, bir kısmının ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Çeşitli bürokratik engellerden, sıkıntılardan dolayı, tapu devirlerinden, mevzuattan dolayı uzun süredir yapamadık. Şu anda o sorunlar da çözüldü. Biz Uzundere’yi hepimizin huzur içinde yaşayacağı kent bölgesi yapmak zorundayız. Orası İzmir’in en önemli yaşam alanlarından bir tanesi olacak. Uzundere’deki konutlarda sizi ne kadar mutlu edebilirsek, İzmir’deki kent dönüşümünü de o kadara hızlı bir şekilde vatandaşlarımızın katkısıyla sürdürürüz” diye konuştu.

Yeşildere projesi


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’nin uzantısında bulunan “Yeşildere heyelan bölgesi”nde yaklaşık 2 hektarlık alan üzerinde kentsel dönüşüm uygulaması başlattı. Bölgede yer alan 153 konut yıkıldıktan sonra Kadifekale’de olduğu gibi yeşillendirme çalışması yapılacak.

Komşular şanslı kura çekti

Sevinç Kamaş: “2 yaşındaki yeğenim Elif bana şans getirdi. İstediğim yerde, istediğim cephede bir daire çıktı. Çok mutluyum.”

Kadriye Kırmızı Gündüz: “Allah Aziz Başkan’dan razı olsun. Bizi kötü, sağlıksız evlerden kurtardı. Çok mutluyum.”

Sebahat Öznemli – Kemal Taşkın – Melahat Taşkın: “Biz Yeşildere’de yan yana evlerde oturuyorduk. Burada altlı üstlü oturacağız. Kura sonrasında 2, 3 ve 4. katlar çıktı bize. Çok eski komşularız. Yine birbirimizden ayrılmayacağız için mutluyuz.”


TBMM'YE TEŞEKKÜR


Aziz Kocaoğlu, kura çekimi sonrası basın mensuplarının Büyükşehir Belediyesi davasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Basın aracılığıyla duruşma sırasında Adliye dışında sessiz bir destek verileceğini öğrendiğini belirten Kocaoğlu, tutuklu bürokratların durumuyla ilgili ise "425 gündür tutuklular. Ne kadar iyi olabilirlerse o kadar iyiler. Duruşmadan beklentimizi herkes biliyor" dedi. Kocaoğlu, tutukluların tahliyesini dilediklerini belirtti. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması kararının Büyükşehir davasını etkilemeyeceğini, bundan sonra haklarında dava açılacak kurum ve kuruluşları kapsadığını vurgulayan Kocaoğlu, "TBMM'ye uygulamadaki bir hatanın, mevzuattaki bir boşluğun istendiğinde çok farklı boyuta çekilen konuyu gideren, yerinde bir karar aldıkları için teşekkür ederim" dedi.

Kura çekiminde hak sahipleri heyecanlı anlar yaşadı. Kimi heyecanla beklerken, kimi sevinçten gözyaşlarını tutamadı. Tek katlı evlerinden çıkıp kurada 10-11'nci katları çeken çiftler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bazı hak sahipleri ise telefonla yakınlarına haber verdi. Kura çekimi sonrası birbirlerine sarılanlar da oldu.