Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Melih Ertan Çınar, yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin projesinde Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) yürütücülüğünde İzmir Körfezi'ni incelediklerini belirtti.

EÜ olarak dipteki canlıların dağılımını incelediklerini ifade eden Çınar, İzmir Körfezi'nin oldukça temizlenmiş durumda olduklarını gözlemlediklerini ifade etti.

Özellikle Büyük Kanal Projesi'nin ardından oldukça büyük iyileşme ve kirlilik azalması tespit ettiklerini söyleyen Melih Ertan Çınar, "Bu durum türlerin kompozisyonunda oldukça belirgin hale geldi" dedi.

Daha önce ölü bölgeydi

İç Körfez'de 2000 yılı öncesi yapılan çalışmalarda özellikle Bayraklı, Alsancak, Bostanlı bölgesinde makro zoobentoz adı verilen gözle görülebilen canlılara rastlamanın mümkün olmadığını söyleyen Prof. Dr. Çınar, şöyle devam etti:

"Orası artık ölü bölge olarak adlandırılıyordu. Şimdi yaptığımız çalışmalarda çok geliştiğini, kirliliğe çok duyarlı türlerin bile artık iç körfeze kadar girdiğini görüyoruz. Bunlara bazı karides türlerini, omurgasız türleri ve balık türlerini örnek olarak gösterebiliriz."

Geçmişe oranla körfezde oldukça büyük farklılık olduğuna dikkati çeken Melih Ertan Çınar, Büyük Kanal Projesi öncesi hidrojen sülfür çıkışlarının tespit edildiği bölgelerin artık temizlendiğini vurguladı.

Midyelere yine de dikkat

İç körfezde şu andaki sorunun dipte yıllar boyunca birikmiş ağır metal olduğuna dikkati çeken Çınar, "İç körfezde tutulan balıkların özellikle de midyelerin yenmemesi gerekiyor" dedi.

Piyasada satılan balıkların nereden geldiğinin tam olarak bilinemediğini de kaydeden Melih Ertan Çınar, şunları söyledi:

"Midye avlanması yasak ama hala tutanlar var. Midyelerin çeşitli kaynakları var. Bazıları iç körfezde tutulan midyeler. Çanakkale gibi temiz bölgeden de gelenler var, nereden geldiğini tam olarak bilmiyoruz. Balık konusuna gelince dip balıkları var ama bir de gezen balıklar var. Ayırmak lazım. Oraya gelen anlık beslenen balıklarda sıkıntı olmayabilir ama kapsamlı çalışmak ve analiz yapmak lazım."