Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Gediz Deltası'na yönelik koruma çalışmalarının 35 yıl öncesine dayandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, alanın 1982 yılında "Homa Dalyanı Su Kuşları Koruma ve Üretme Sahası", 1994'te "Menemen Homa Dalyanı Yaban Hayatı Koruma Sahası" statüleriyle korunduğu ve 1998 yılında da "Ramsar Alanı" olarak belirlendiği vurgulandı.

İzmir Büyükşehir, Karşıyaka, Menemen ve Foça belediyelerinin de yer aldığı bir birlik olan İZKUŞ ile Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın etkin bir şekilde uygulanması, ekoturizm ve bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi için Bakanlıkça protokol imzalandığı kaydedildi.

 60 milyon lira harcandı

Açıklamada, İZKUŞ ile protokolün imzalandığı 2008 yılına kadar Bakanlığın bölgede ziyaretçi merkezi ve idari bina, kuş gözlem kuleleri, deltadaki yaban hayatının canlıları rahatsız etmeden izlenmesini sağlamak maksadıyla kamera ve paratoner sistemi yaptığı, Gediz Deltası Sulak Alan Yönetim Planı'nın hazırlandığı, bu tarihten sonra da alandaki büyük yatırımların devam ettiği, terfi merkezleri, su kanalları ve su seviye ölçüm sistemleri inşa edildiği bildirildi.

Kuş cennetinin çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması, korunması ve tanıtımının sağlanması maksadıyla da çeşitli çalışmaların yapıldığının vurgulandığı açıklamada, "Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 60 milyon TL'yi aşmakta olup, ekolojik olarak alana kattığı değer ise paha biçilemez sevidedir." ifadeleri kullanıldı.

 Yenilmemesinin gerekçesi

İZKUŞ'un çalışmalarını Bakanlığa rapor etmemesi ve 2014'ten bu yana Gediz Deltası'nın iyileştirilmesi ve daha da güzelleştirilmesine dönük herhangi bir çalışma yapmaması nedeniyle protokolün yenilenmediğine dikkatin çekildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu karar herhangi bir siyasi yaklaşımla alınmamış, gerekliliklerin yerine getirilmemesinden dolayı yenilenmemiştir. Bazı haberlerde ve değerlendirmelerde fesih gibi ifade edilen durum, protokolün yenilenmemesinden ibarettir. Fesih söz konusu değildir. Protokolün yenilenmeme gerekçesi yukarıda ve daha önceki açıklamalarımızla defalarca açıklanmasına ve ayrıca konunun muhatabının İZKUŞ olmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanınca konunun siyasi bir polemik haline getirilmesinin sebebi anlaşılamamaktadır."

 "Daha güzel hale gelecek"

Açıklamada, İzmir Kuş Cenneti'nin başta İzmirliler olmak üzere tüm vatandaşların ziyaretine açık olduğu, Bakanlığın tek gayesinin bütün dünyanın ortak değeri olan sulak alanın korunması ve bütün canlıların istifadesine sunulması olduğuna vurgu yapılarak, "Netice olarak; Protokolün yenilenmemesinin ardından alandaki çalışmalar Bakanlığımızca gerçekleştirilecek ve burada yapılacak çalışmalar ile İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası) mevcut durumundan çok daha güzel bir hale gelecektir." denildi.