Urla’nın meşhur sakız enginarının tadını merak edenler hafta sonunda Urla’ya akın etti. Sokaklardan taşan kalabalık enginarın dönerinden, böreğine, tatlısından, dolmasına onlarca çeşit yemeği ile keyifli bir festival yaşadılar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 1.Uluslararası Urla Enginar Festivali, Urla’nın güçlü mutfağını gözler önüne sermeyi başardı. Yalnızca yurtiçinden değil, yurt dışından da ziyaretçi akınına uğrayan festivalde Urla’nın merkez sokaklarının her birinde farklı mutfak atölyeleri, paneller, konserler, tadım stantları, enginar temalı ürünler ve daha birçok çeşit stant yer aldı.

30 BİNİN ÜZERİNDE ENGİNAR SATILDI

Urla’nın esnafının yüzü güldü. Bakkalından, manavına, fırınından, kahvesine, lokantasından, butiğine iki gün boyunca ziyaretçi akınına uğrayan esnaf, festival sayesinde kazançlı çıktı. 30 binin üzerinde enginar satışının olduğu festival sayesinde çiftçi enginarını tanıttı, esnaf kazancını arttırdı, halk ise festivalin tadını çıkararak eğlenceli günler geçirdi.

YABANCI ŞEFLER URLA ENGİNARINI YORUMLADI


‘Dünya Gurme Şehirler Ağı’ na üye olan İzmir’in bu kapsamda düzenlediği ilk festival olan enginar festivalinde Fransız, İtalyan, Yunan mutfaklarından usta şefler Urla’nın tarihi çarşısı Malga Pazarının meydanında kurulan mutfaklarda enginara kendi yorumlarını katarak leziz yemekler ortaya çıkardılar. İzleyenlere farklı bir festival deneyimi kazandıran mutfak atölyelerinde yabancı şefler, yaptıkları yemekleri adım adım tarif ederek, izleyenlere tadımlar sunmayı ihmal etmediler.

ENGİNAR TARLASININ ORTASINDA “LONG TABLE”

Urlalı çiftçinin kalkınmasına yönelik gerçekleştirilen festivalde enginar tarlasının ortasına uzun masa kuruldu. Misafirlerine doğal ortamda sunulan güzel öğle yemeğinde Beğendik Abi Restoran’ın birbirinden leziz enginarla çeşitlenmiş yemeklerinin yanı sıra çalkamasından, çiğ dolmasına, kabağından, geleneksel külür ekmeğine kadar birçok lezzet uzun masada yer aldı.Ege Koop Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Urla Enginar Festivali Proje Yöneticisi Sırma Güven, şefler, basın mensupları, taş, Ege Koop Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Urla Enginar Festivali Proje Yöneticisi Sırma Güven, şefler, basın mensupları, Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiyürek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, İzmir Ekonomi Üniversitesi Kurucusu Mütevelli Heyet Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Koop Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Urla Enginar Festivali Proje Yöneticisi Sırma Güven, şefler, basın mensupları,  İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri katıldı.

USTA VE AMATÖR ŞEFLER ENGİNAR İÇİN YARIŞTI


Enginar Festivali kapsamında, Usta Şefler Ekip Enginar Menüsü’’ yarışması ve Amatör Şefler Yemek Yarışması “Geçmişten Günümüze Annelerimizin Enginar Yemekleri” yarışması düzenlendi. Urla Belediyesi‘nin tarihi Eski Tamirhane Binası’nda’ düzenlenen yarışmalarda enginarla lezzetlendirilmiş yemekler gün boyu ziyaretçilerin akınına uğradı. Usta şeflerin yarıştığı yarışmada Urla Konağı birinci olarak Urla’nın mutfağının güçlü olduğunu tekrar gözler önüne serdi.

BAŞKANLARIN FESTİVAL KEYFİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Urla belediye Başkanı Sibel Uyar iki günlük festival boyunca Sanat Sokağı, Malgaca Pazarı, Urla Cumhuriyet Meydanında yer alan stantları ve mutfakları gezerek, keyifli saatler geçirdiler. Kalabalığın içinde halkla bütünleşen başkanlar, kimi zaman enginarlı börek yaptılar, kimi zamanda ziyaretçilerine meyve ikram ettiler. Urla esnafının yüzünü güldüren Kocaoğlu ve Uyar, çiftçiye, esnafa, halka iyilikle dokunmanın mutluluğunu yaşadılar.