Ali Budak- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli otomobil girişiminin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi de harekete geçti. Kentteki sivil toplum örgütleri ve sektör temsilcileri Alsancak Tarihi Havagazı “Yerli Otomobil Üretiminde İzmir’in yeri” konulu toplantı düzenlendi. Toplantının ardından  basın toplantısı gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerli otomobili İzmir’e getirmek için 8 kişilik komite oluşturduklarını ve lobi çalışmalarına başlayacaklarını ifade etti.


İzmir için lobi çalışması


Kocaoğlu, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın yerli otomobil üretmek üzere başlattığı hamle ve 5 girişimcinin iştiraki ile kurulacak fabrikanın İzmir’e getirilmesi, burada yatırım yapılması dileğimizi iletmek, yol haritamızı belirlemek üzere bir toplantı yaptık. Toplantı sonucunda İzmir’in avantajları dezavantajları konuşuldu. Yer seçimi konusunda fikirler alışverişinde bulunduk. Ayrıca bir komite kurulmasına karar verdik. Bu komitenin lobi çalışması yapmak üzere belirlenmesini tespit ettik’ dedi.
 

İzmir milletvekilleriyle görüşülecek


Ender Yorgancılar’ın başkanlığında Faruk Güler, Mehmet Tiryaki,  Fatih Uysal Neşe Gök, Abdullah Baysak, Mustafa Menku, Bertuğ Ösen’dan oluşan 8 kişilik bir komite belirlendiğini ifade eden Kocaoğlu, bu hafta sonu gerçekleştirmek üzere İzmir milletvekilleri ile bir araya gelerek, onlarında desteklerini talep edeceklerini dile getirdi.
Başkan Kocaoğlu, ‘Umuyoruz ki bu komite ile milletvekillerinin, kanaat önderlerinin yapacağı çalışmaları yer seçimi konusunda yardımcı olmak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin altyapıda ve yasal çerçevede verecek. Destekleri değerlendirerek yerli otomobil fabrikasının İzmir’ e kurulması için çalışmalar gerçekleştireceğiz’ dedi.
 

‘İzmir’e kazandırmaya gayret edeceğiz’


Komite Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir’in çok önemli avantajları olduğuna işaret ederek, ‘Arabanın ne şekilde, ne özellikte olacağından ziyade İzmir’in avantajlarını ön plana çıkarılarak, geçmişte BMC, Opel gibi yatırımcıların olduğunu düşünerek, son dönemde İzmir’in otomotiv yan sanayideki başarıları sonucunda en önemli yerin İzmir ve çevresi olduğunda mutabık kaldık. Bundan sonra sayın vekillerimizle bir araya gelerek destek rica edeceğiz. Bir başka avantajımız da İzmir milletvekili olarak Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın bu işe sahip çıkacağı, Sayın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Egeli olarak sahip çıkacaktır. İnşallah bu eseri İzmir’e kazandırmak için gayret sarf edeceğiz. Kore’de bile yüzde 60’ı geçmiyor yerli üretim. Bugün Almanya’ya İzmir’de üretilip giden ürünler arabaya monte ediliyor. Yerli otomobil dediğinizde belki biz bunun yüzde 60’ını İzmir’de üretip, geri kalan parçaları dışarıdan ithal edeceğiz. Burada önemli olan markalaşmak ve aracın türünü seçmek’ ifadelerini kullandı.