Denizlerde 15 Nisan'da başlayan balık avı yasağının sona ermesiyle, Buca'daki İzmir Balık Hali'nde, av sezonunun ilk sabahı gerçekleştirilen açılışa İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Priştina ve Deniz Ticaret Odası Başkanı İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk katıldı. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, "Öncelikle kazasız belasız bir sezon diliyorum. İkinci olarak herkesin her zaman olduğu gibi çevreye, denizlere gerçekten hassas, duyarlı olmalarını diliyorum. Çok şükür bizim denizlerimiz büyük kirlilik altında değil ama avlanma usulleri, avlanma zamanları, teknikleri, bakanlığın ve yasaların belirlediği şekilde olmalı. Eğer çok uzun seneler Türkiye'ye balık yedirmek istiyorsak gerçekten bunlara dikkat etmemiz lazım" dedi.

Açılışta konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise "Balığın sağlıklı bir nesil yetiştirmek için önemi ortada. O nedenle balıksız bir sezonun gerektiği kadar uzun tutulması lazım. Sezon 1 Eylül'de açılıyor, oysa balık çok daha önce oynamaya başladı. Oynakları balıkçılar görüyor ve bunu tutmak istiyorlar. Ancak kural katı bir şekilde tarih koymuş. Oysa balığın durumunu izleyip esnek bir sezon açılış tarihi belirlemek lazım. Bunu sadece balıkçıların kazancı için değil halkın da ucuza, kaliteli ve faydalı bir gıdayı alması için istiyoruz. Bu nedenle sezonun açılışının tarihinin mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor. Güneyde dolaştım, 15 gün önce. O gün dahi balık oynamaya başlamıştı. Oysa Yunan sularında bu balıklar avlanıyor ama biz avlamıyoruz. Bunun sorgulanması lazım. Balık hali turistik bir alandır. Balık satılır ama turistik bir alandır bütün şehirlerde" diye konuştu.

Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan da, mevsimsel değil, dönemsel avcılık istediklerini vurgulayarak, "Sardalye ve hamsinin yumurtlama döneminde avlamayalım ama bunun dışındaki dönemde yakalayalım. Biz, devlet, su ürünleri, balıkçı bu tarihleri hep birlikte belirleyelim. Çocuklarımız için katkısız GDO'suz tek gıda kaynağı şu anda balık" dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de "Bir önceki sezonda hava koşulları çok izin vermedi balıkçı kardeşlerimize ama bu sezon çok daha iyi olmasını temenni ediyorum. Her birinin denizi kolayına olsun" diye konuştu.