Cumhuriyet Bayramı'nın 91'inci yıldönümü, İzmir'de törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalara, geçen yıllara göre daha fazla ilgi gösteren İzmirliler, ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp, asker ve öğrencilerin katıldığı geçit töreni sırasında coşku yaşadı.

Kentteki Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, valilik makamında tebrikleri kabulüyle başladı. Kutlamaların sonraki adresi ise, Cumhuriyet Meydanı oldu. Burada da, Vali Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, üstü açık aracın üzerinde, tören alanındaki vatandaşların yanına gidip bayramlarını kutladı. Tören alanında ve çevresinde protokol üyelerinin bayram kutlamaları sırasında, İzmir Üniversitesi Halk Oyunları topluluğu, gösterilerini sundu. Askeri bandonun yerini alıp saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla, kutlamaların meydandaki bölümü başladı.

ERDOĞAN'IN MESAJI YUHALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunmasının ardından etkinliklere katılan İzmirliler Erdoğan'ın mesajına yuhlayarak karşılık verdiler. Program kapsamında konuşma yapan İzmir Valisi Mustafa Toprak, Cumhuriyetin ilanının 91.  yıldönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladıklarını, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitler ve gazileri şükran ve rahmetlle andıklarını belirtti. Atatürk önderliğinde tüm imkansızlıklara rağmen büyük bir inanç ve kararlılıkla yürütülen Kurtuluş Savaşının eşine az rastlanır bir zaferle sonuçlandığını, bu zaferin Cumhuriyetle taçlandırılarak tarihin en büyük dönüm noktalarından birisinin gerçekleştirildiğini ifade eden Toprak, "Cumhuriyet ve ardından gerçekleştirilenlerle Türkiye, çağdaş medeniyet yolunda büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet idaresi, Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese fert olma hakkını vermiş ve sorumluluğunu yüklemiştir. Cumhuriyet, Türk insanının ufkunu açmış, yaratıcı gücünü ortaya çıkarmış, onu modern dünyanın kavram ve değerleri ile tanıştırmıştır. Türk milleti, modern dünyanın bir üyesi olmanın haklı onurunu tatmış, devletimiz gelişen ve kalkınan bir dünya devleti olmanın kıvancına erişmiştir. 923'te nüfusunun dörtte üçü kırsalda yaşayan ve tamamen ilkel şartlarda üretim yapan bir tarım toplumu olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün dünyanın gelişmiş en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. Siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirilen değişimlerle Türkiye'nin bölgesinde ve dünyadaki önemi daha da pekiştirilmiştir. Bizi tek millet, tek devlet, tek vatan yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye devam etmeliyiz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeden, milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sürdürmeliyiz' dedi.
     
Zorlu bir coğrafyada yaşıyoruz
     
Türkiye'nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu ve burada var olabilmenin, büyümenin, güçlü ve mutlu olabilmenin temel koşulunun birlik ve beraberlik bilincine sahip olmaktan geçtiğini vurgulayan Toprak, "Binlerce yıldır bu topraklar üzerinde kader birliği yaparak aynı bayrak altında, aynı vatan üzerinde yaşayan insanlarımızı çeşitli bahanelerle birbirine düşürme gayretleri son günlerde yine sıklıkla görülmektedir. Bu beyhude gayretlerin her seferinde milletimiz tarafından boşa çıkartıldığını büyük bir memnuniyetle müşahade ediyoruz. Aziz milletimiz gücünü ve bekasını sağlayan enerjisini, birlik,
beraberlik ve kardeşliğinden almaktadır" diye konuştu.

Toprak, Karaman'da bir maden ocağında meydana gelen olayın Türkiye'yi derinden üzdüğünü, ocakta mahsur kalan 18 işçinin biran önce sağ olarak çıkartılması temennisinde bulundu.

GEÇİT TÖRENİYLE KUTLAMALAR SONA ERDİ

Askeri bandonun bir kez daha meydandaki yerini almasının ardından askerlerin, öğretmen ve öğrencilerin geçit töreni düzenlendi. Geçit töreni, sırasında vatandaşlar, büyük coşku yaşadı. Törene katılanlara alkışlarıyla destek verdi. Geçit töreninin tamamlanmasıyla da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının resmi bölümü sona erdi.

Bu arada törende ilginç görüntüler de oluştu. Atatürk'e olan benzerliğiyle dikkat çeken tiyatro sanatçısı Göksel Kaya'ya, vatandaşlar büyük ilgi gösterdi, hatıra fotoğrafları çektirdi. Yine öğrencilerden 10 yaşındaki Kevser Taşdemir'in ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu'nun yanına gidip, protokolde yanında oturarak yaptıkları samimi sohbetleri dikkat çekti.