Mehmet Akif Çakmak- Lozan Antlaşması'nın 89. yıl dönümü nedeniyle Fuar Lozan girişinde yer alan İsmet İnönü Anıtı'nda bir araya gelen 30 kadar sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri, anıt önünde toplanarak Lozan Antlaşması'nın önemine dikkat çekti. Toplanan grup adına bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Bölge Sorumlusu Sevil Nazan Keskin, Lozan Antlaşması'nın Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün çabalarıyla elde edilen diplomatik bir zafer olduğunu belirterek, "Lozan yoksa Türkiye yok" diye konuştu.


Kurtuluş Savaşı'ndan sonraki en büyük zafer


İsmet İnönü Anıtı önünde bir araya gelen grup adına bir konuşma yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) İzmir Bölge Sorumlusu Sevil Nazan Keskin, "Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin ulus kimliğini tüm dünyaya kabul ettirdik. Kurtuluş Savaşı'nın ardından kazanılan en büyük zafer budur. Büyük bedeller ödeyerek kazandığımız herşey küresel patronların önüne altın tepsiyle sunulmaktadır. Lozan Antlaşması'nın mimarı İsmet İnönü'yü ders kitaplarından çıkararak Cumhuriyet tarihini genç zihinlerden silmek istiyorlar. Sırada da Mustafa Kemal Atatürk var. İsmet İnönü, milyonlarca insanın öldüğü 2. Dünya Savaşı'ndan Türkiye'yi kurtarmışken, iktidar Türkiye'yi savaşın eşiğine getirmiştir. Lozan yoksa Türkiye yok" diye konuştu.


CHP İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Mutlu Akpınar ise Türkiye'yi peşkeş çekenlere karşı olduklarını belirtirken, İşçi Partisi İzmir İl Başkanı Tugay Şen de Lozan Antlaşması'nın önemine dikkat çekti. Lozan Antlaşması'nın gelecek sene 90. yılını kutlayacaklarını dile getiren Sancar Maruflu da 90. yıl için büyük bir hazırlık içinde olduklarını ifade etti. 

Toplanan grup daha sonra İkiçeşmelik'te yer alan İsmet İnönü Evi'ne giderek burada bir anma töreni gerçekleştirdi.