Dünyanın çeşitli şehirlerinde 16-22 Eylül arasının “Avrupa Hareketlilik Haftası” olarak kutlanmasından yola çıkan Kent Konseyi, Türkiye’de ilk kez kutlanan Otomobilsiz Kentler Günü’yle dikkat çekti. Etkinlik çerçevesinde Gündoğdu Meydanı’ndan Lozan Meydanı’na kadar olan güzergâhta yer alan Plevne Bulvarı, bir günlüğüne motorlu araç trafiğine kapatıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu konudaki kararı doğrultusunda 22 Eylül’ün Otomobilsiz Kentler Günü olarak kutlanmasından büyük mutluluk duyduklarını söyleyen İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, “Etkinliğin amacı, dünya genelinde sürdürülebilir, çevreye duyarlı ulaşım yöntemleri ve kentiçi ulaşımda hareketliliğin özendirilmesi. Bu şeref İzmir'indir.” dedi.

Otomobilsiz Kentler Günü’ne özel, "Sokaklar bizim" sloganıyla çeşitli etkinlikler yapıldı. Bu çerçevede İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi’nde eğitim gören yaklaşık 30 engelli çocuk tarafından branda üzerine yapılan resimler, Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde sergilendi. Çocuk katılımcılar, İzmir’in birçok köşesine asılacak dev pankartlara resim yaptı. Orta Anadolu oyun havaları eşliğinde engelsiz dans gösterisi sergilediler. Ayrıca Lozan Meydanı’ndan başlayarak Plevne Bulvarı’nı takiben Tarihi Havagazı Fabrikası’na kadar bisiklet turu düzenlendi. Dans, serbest kürsü, konserler, flash mob, tiyatro gösterileri, kukla, yoga gibi etkinliklerin yanısıra kitap okuma, şiir dinletisi, yüz boyama, seksek, origami, geri dönüşüm giysi defilesi, go turnuvası ve atölyesi gibi faaliyetlerle çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Bulvar üzerinde yer alan araba park yerlerinin başka şekilde değerlendirilmesine ilişkin bir farkındalık oluşturmak amacıyla şişme havuz, şezlonglar ve yapay çim alanla değişik bir ortam oluşturuldu. Etkinlik kapsamında yaklaşık 500 adet sardunya çiçeği ve bin adet tişört, katılımcılara hediye edildi. Ayrıca Plevne Bulvarı’nın devamındaki sokakta birlikte ağaç dikildi. Sokaklarda voleybol ve masa tenisi de oynandı. İzmir Kent Konseyi ile Ege Üniversitesi işbirliğiyle üretilen elektrikli araba da ilk defa sergilendi.