İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 84'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve her yıl büyük ilgi gören 'Sinema Burada Festivali'nin 15'incisi, İzmir Sanat Merkezi'nde düzenlenen törenle başladı. Zengin içeriğiyle sinemaseverleri bir kez daha Kültürpark'ta buluşturacak olan festivalin bu yılki onur ödülleri Işıl Yücesoy, Salih Güney, Özge Özberk ve Engin Altan Düzyatan'a verildi. Törenin en duygulu anları ise geçen mayıs ayında yaşamını yitiren ünlü sanatçı Zeki Alasya adına verilen 'Saygı Ödülü'nün takdimi sırasında yaşandı. Yurt dışında olduğu için törene katılamayan eşi Jülide Alasya'nın yolladığı mesaj, salonda 'buruk' bir hava estirdi.

Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihine ilişkin hatırlatmalarda bulunarak barış çağrısı yaptı. Başkan Kocaoğlu, “Burası pek çok savaşa şahitlik etti. Ama hep barıştan, hep insan haklarından yana oldu. Soğuk savaş yıllarında, İkinci Dünya Savaşı yıllarında savaşan devletleri bir araya getirdi. Kardeşliğe hizmet etti. Bugün de dünyamızın, özellikle bölgemizin her şeyden çok barışa ihtiyacı var. Ufak tefek farklılıklarımızı, düşünce ayrılıklarımızı bir tarafa bırakarak ülkemize bir an önce barış getirmeliyiz. Ve bunun için birlik olmalıyız. Ülkemiz için, gelecek için birlik olacağız. Bundan başka çaremiz yok" dedi.

Açılış töreninde kürsüye gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Adanır ise İzmirliler için çok güzel filmler seçtiklerini belirterek, "Bu sene İZFAŞ, ana tema olarak eğitimi belirledi. Biz de o temaya göre filmler bulduk. Herkese izlemesini tavsiye ediyorum. Ben birkaç tanesini çok kez izledim. Ama tekrar izlemeye hazırım" diye konuştu.

AĞLATAN DAVET

Sinemaya uzun yıllardır emek veren ünlü sanatçı Işıl Yücesoy ödül töreninde yaptığı konuşmasında sözlerine "Canım İzmirliler" diyerek başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine gönderdiği davetiyede yazan bir cümlenin kendisini çok duygulandırdığını anlatan Yücesoy şöyle devam etti:

"Genç kızlığımın uzun yıllarını geçirdiğim İzmir'de, bu önemli, çok güzel, çok muhteşem ve üstüme sorumluluk veren bu onuru aldığım için, aranızda olduğum için şükrediyorum. Bu ödülün davetiyesi elime geçtiği zaman Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu'nun imzası vardı üstünde, çok hoş sözler etmişti. Çok zarifti, ama en alttaki cümle beni ağlattı. Şöyle diyordu Sayın Kocaoğlu bana; 'Sayın Işıl Yücesoy. Bu ödül size İzmirlilerin sevgisi, saygısı ve vefasıdır.' Gelin de ağlamayın. Bu ödüle beni layık gören herkese çok teşekkür ediyorum."

"CUMHURİYET İÇİN DÖVÜŞEBİLİRİM"

Salih Güney ise sahnede yaptığı kısa konuşmasında bu ödülle çok onurlandığını söyledi. Bir ülkede bilim ve sanattan daha fazla siyaset konuşulursa, o ülkenin üçüncü sınıf bir ülke olduğuna inandığını vurgulayan Güney, "Hoşuma giden, doğru bulduğum, haklı bulduğum her şey ve herkes için dövüşebilirim. Yaşım hiç önemli değil; özgürlük için, adalet için, Cumhuriyet için dövüşebilirim" dedi.

TEMA "EĞİTİM"

Festivalin bu yılki teması, 84'üncü İzmir Enternasyonal Fuarı teması kapsamında, 'Eğitim Filmleri İEF'te' olarak belirlendi. Sinema Burada Festivali, eğitim sorunlarının değişik boyutlarını ele alan çok sayıda filmi fuar seyircisiyle buluşturmanın yanı sıra izleyenleri bu konuda hem eğlendirip hem de düşündürecek. Tematik olma özelliğinin yanı sıra, kısa film gösterimleri, sinema söyleşileri ve her yıl belgesel türüne özel bir bölüm ayrılan etkinlik, İzmir Sanat Merkezi'nde ücretsiz olarak sinemaseverlerle buluşuyor. Sinema Burada Festivali'nde, 19 film ve 1 belgesel olmak üzere toplam 20 gösterim gerçekleştiriliyor. Girişler için ücretsiz davetiyeler, her gösterimden bir gün önce İzmir Sanat Merkezi gişesinden temin edilebilecek.

GENÇLERE ÖZEL

Festivalin en ilgi çekici etkinliklerinden biri olan 'Gençler İçin Film Atölyesi'nde konunun uzmanı isimler, sinema tutkunu 12 - 16 yaş arası gençlere senaryo, kamera kullanımı, çekim teknikleri, kurgu, ses ve müzik bilgisine ilişkin eğitim verdi. Daha sonra atölyeye katılan gençlere, kendilerine tahsis edilen teçhizatlarla ilk filmlerini çekme olanağı sunuldu. Gençler İçin Film Atölyesi Ödül Töreni, 6 Eylül 2015 Pazar günü saat 18.00'de İzmir Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.