İzmir Adnan Menderes Havalimanı pistinde sabah saatlerinde rutin kontrolünü yapan pist görevlileri, pistin kenarında bir erkek cesedi buldu. Emniyet Müdürlüğü olay yerinde inceleme başlattı. Ölen kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, 40 yaşlarında ve Arap uyruklu olabileceği belirtildi.

Yetkililer olayın nasıl olduğunu çözebilmek için güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Gece iniş yapan uçak seferleri ve kalkış noktaları da listelendi.

Uzmanlar ölen kişinin bir uçağın iniş takımları boşluğuna kalkıştan önce saklanıp, uçak inerken de düşmüş olabileceğini belirtti. Yetkililer İzmir'den kalkan bir uçağa da aynı şekilde binmiş olabileceği ihtimalinin de gözardı edilemeyeceğini bunun otopsi sonunda ortaya çıkabileceğini belirtti.

Öte yandan dün akşam İsrail'in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Havaalanı'na inen Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait ambulans uçağa dönüştürülmüş C - 130 tipi uçak, Gazze'deki Erez sınır kapısından geçirilen 7'si çocuk 4'ü kadın olmak üzere 21 Filistinli yaralıyı teslim alıp saat 22.00 sıralarında Adnan Menderes Havalimanı'na getirmişti. Yetkililer İsrail havalanlarının çok sıkı korunduğunu, askeri uçağa böyle bir binişin mümkün olamayacağını söyledi, ancak bu uçuş da mercek altına alındı.

8 bin ila 11 bin metre irtifada uçuş yapan uçaklarda dış ortam ısısının -57 dereceye düşmesi ve çok düşük oksijen-hava basıncı oranı nedeniyle böyle bir yolculuk özel koruma önlemi olmadığında 30 saniye ile 2 dakika arasıda ölümle sonuçlanıyor. Ancak çok nadir olmakla birlikte iniş takımları arasında yolculuk yapıp sağ kurtulanlar da var.


ÖLEN KİŞİ SURİYELİ


İzmir Adnan Menderes Havalimanı pistinin kenarında ceset bulunmasının ardından başlatılan aramalar sırasında, ölen kişiye ait kişisel eşyalar bulundu. Buna göre ölen kişinin Suriye uyruklu 45 yaşındaki Malik Hayami, olduğu belirlendi. Kimliğin yanında bulunan ve kentte şehir içi ulaşımlarda kullanılan 'kent kart' çıkması ise Hayami'nin, uçağa İzmir'den bindiğini ortaya çıkardı.

Havalimanının çevreleyen tel örgülerden güvenlik noktalarını geçerek giren Malik Hayami'nin, yurt dışına gidecek olan bir uçağın iniş takımlarının bulunduğu bölgeye gizlendiği belirlendi. Ancak uçağın havalanmasından kısa süre sonra ise, Malik Hayami'nin belli bir yükseklikten piste düştüğü saptandı. Suriyeli Malik Hayami'nin cesedi, üzerindeki incelemede, ayaklarında ve dizlerinde kırıklar olduğu, ayrıca kafatasınında da yine darbeye bağlı olarak kırıklar bulunduğu öğrenildi.

Gerek havalimanını çevreleyen tel örgülerdeki, gerekse de havalimanı içerisindeki bölümlerde yeralan güvenlik kameraları tek tek incelemeye alındı. Hayami'nin nasıl havalimanına kadar girip uçağa ulaştığının belirlenmeye çalışıldığı öğrenildi.

10 BİN SURİYELİ İÇERİSİNDE ARANACAK

Bunun yanı sıra, havalimanında güvenlik araştırmaların yanı sıra polisin incelemesi de başladı. Yabancılar Şube Müdürlüğü ekipleri, ilk olarak Malik Hayami'nin İzmir'de kayıtlı 10 bin Suriyeli arasında olup olmadığının tesphit edileceği açıklandı. Ardından da yine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü de Malik Hayami'nin terör bağlantısı olup olmadığını da araştırmaya başladı.