Ali Budak-İzmir'de bir ilk olduğu ve Türkçe öğretmeni sorunu yaşayan Suriyeli Okulu, Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından kapatılıyor. Haber Ekspres'te haberin yayınlanmasından sonra 1 yıldır hizmet veren okuldan haberleri olmayan yetkililerin, 'Burası okul değil. Okul açmak için bizden herhangi bir izin almadınız. Bu şartlarda burası devam edemez. Burayı kapatacağız' dediklerini söyleyen Okul Müdürü Dr. Arnaud Alyasin, 'İzmir Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Halit Aslan ve diğer yetkililerle geldi. Buranın okul olmadığını ve kapatılacağını söylediler. Biz burada 1 yıldır eğitim veriyoruz. Türkiye'nin yaklaşık 10 ilinde bu okullardan var. 1 yıldır açık olan ve eğitim veren okulun sorunlarını haberinizde dile getirtikten sonra kapatılmak isteniyor. İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş, Mersin, vb. illerde olan okullar niye kapatılmıyor? Sadece İzmir'deki tek Suriyeli Okulu neden kapatılıyor?' dedi.

Türkiye'de bu okullardan çok var

Türkiye'nin çeşitli illerinde bu okullardan olduğuna dikkat çeken Dr. Alyasin, 'Bu okulların Türkiye'de açılması için Suriyeli Muhalifler ile Türkiye'nin arasında ittifak var. Bizim çocuklara okuttuğumuz kitaplar Gaziantep'te basılıyor. Gelen yetkili burasının okul olmadığını ve okul olması için gerekli şartları taşımadığını söyledi. Bu nedenle açık kalamayacağını ve kapatacaklarını belirtti. Burası İzmir'in ilk ve tek Suriyeli Okulu. Şu anda 80 öğrencimiz var. Okulun Ankara'dan gelen talimatla kapatıldığını düşünüyorum. Buraya gelen müdürün kararı verdiğini düşünmüyorum. Ancak bu okul kapatıldığında bu çocuklar eğitimlerine nerede devam edecekler? Biz bu sorunun cevabını istiyoruz. Türkiye'deki okullara göndermemiz gerektiğini söylediler. Ancak Suriyeli öğrenciler, dil sorunları olduğu için Türk okullaruna devam edemiyor' dedi.

Koşulların yetersizliğini biliyoruz

Burasının eğitim vermeye uygun olmadığının ve gerekli şartları taşımadığının farkında olduklarını belirten Dr. Alyasin sözlerini şöyle sürdürdü: 'Buradan okul olmayacağının bizler de farkındayız. Burası marketti ve biz içerisini bölerek dersliklere çevirdik. Bizim amacımız çocukların eğitimlerine devam etmesini sağlamak. Ancak bu şekilde yapabiliyoruz. Bizler sadece ve sadece bu çocuklara eğitim verme derdindeyiz. Buradan maddi bir kazancımız yok.'
Türkiye'nin mültecilere sahip çıkıtğını ve bundan dolayı çok müteşekkir olduklarını ancak bu okulun kapatılmaması gerektiğini vurgulayan Alyasin, 'Bu okulu kapatalım ama bizlere yer göstersinler. Bu öğrenciler Türkiye'deki okullara gitmek istemiyorlar. Çünkü dil sorunları var. Gidenler de zaten bir kaç gün sonra okulu bırakıyorlar. Sonra sokaklarda satıcılık yapıyorlar. Bizler zaten savaş biter bitmez ülkemize döneceğiz. Ama bitene kadar yaşamamız gerekiyor. Ne olursa olsun hayatlarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Görüyoruz medyada sürekli insanlar Avrupa'ya göçmeye çalışırken cansız bedenleri kıyılara vuruyor. Bizlere ya izin verilsin ya da yeni yer gösterilsin. Biz ikisine de razıyız. Amacımız çocukların eğitimlerine devam edebilmeleridir' dedi.

Bizlere yardımcı olun

Daha önce Türk okullarına gittiğini ama dil sorunundan dolayı bırakmak zorunda kaldığını söyleyen 5'inci sınıf öğrencisi Kazım Butuk, 'Bizler ülkemizdeki savaştan dolayı geldik. Ama eğitimlerimize devam edemiyoruz. Türkiye'deki okullarda dil sorunumuz var. Ben daha önce gittim ve bıraktım. Bu okul benim için çok iyi oldu. Burada eğitimime devam etmek istiyorum. Lütfen bizlere yardımcı olsunlar' dedi.