İzmir'i 8 ay içinde 85 ülkeden 924 bin 837 yabancı turist ziyaret ederken, bunlardan 661 bin 632'i havayolu ile 263 bin 205'i ise denizyoluyla geldi. İzmir'e, sınır kapılarından giriş yaparak en çok yabancı turist 228 bin 938 kişiyle Almanya'dan, 97 bin 843 kişiyle ikinci sırada Fransa yer aldı, en çok yabancı turistin geldiği üçüncü ülke ise 86 bin 727 kişiyle İtalya oldu. İzmir'i Sudan'dan yalnızca 2 turist ziyaret etti. İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre İzmir'de, özellikle deniz yoluyla gelen turist sayısında son 6 aydır düşüş yaşanıyor. Geçen Ağustos ayında bu düşüş yüzde 31.5'i bulurken İzmir'e gelen toplam turist sayısındaki kayıp da sürüyor. Ağustos'ta gelen yabancı turist sayısı yüzde 6.20 oranında düşerken 8 aylık dönemdeki ziyaretçi sayısı da yüzde 4.56 geriledi.

KRUVAZİYER TURİZMDE CİDDİ DÜŞÜŞ

İzmir'de, kruvaziyer turizminde ciddi bir düşüş görülüyor, bir önceki yılın ilk 8 aylık verilerine göre kruvaziyer gemiyle kente gelen turist sayısında yüzde 29.1'lik bir düşüş görüldü. Bu yıl kruvaziyer turizminde sınırlı daralma olduğunu belirten İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir'deki ciddi düşüşü diğer limanların tercih edilmesine bağladı. Genel itibariyle bu yıl kruvaziyer turizmde sınırlı bir daralma yaşandığını ancak İzmir'deki düşüşün bu durumdan farklı olduğunu dile getiren Ediz, "İzmir'de ciddi bir azalma oldu. Bu durum, Kuşadası ve diğer limanların tercih edilmesinden kaynaklanıyor. İzmir Limanı'nda bir yenilemeye ihtiyacımız var. Bu İzmir'in de gündeminde olan bir konu. Limanın arkasındaki bölgenin fiziki düzenlemeye ihtiyacı var. Liman çıkışını münferit bir olay olarak görmek mümkün değil, tatmin eden veya cazip bir çıkış düzeni yok. İzmir gibi 4 milyon nüfusu olan böyle bir şehirde liman çıkışının tüm değerlerinin maalesef olması gereken, beklenilen bir çıkış ortamı değil. Bu düşüşü engellemek için biraz cazip kılmamız lazım. Adnan Menderes Havalimanı'ndaki düzenlemelerin benzer şekilde limanda da yapılması gerekiyor. Bunda gemi sahiplerinin tercihi de önemli. Limanın kendisi ve çıkışındaki düzensizlik tercihte etken oluyor" diye konuştu.

BİLİNİR VE GÜVENİRİLİR


Türkiye'ye en fazla turistin Almanya'dan geldiğine değinen Ediz, "Almanya uzun yıllardır Türkiye'ye en fazla turist gönderen Avrupa ülkesi. Bu kapsamda, İzmir'de de yıllarca Almanya'dan gelen turist sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Almanya'da bilinirlik ve güvenilirlik de bunun içinde yer alıyor. İtalya ve Fransa'dan 1980 yıllardan sonra ciddi tursit akışı başladı. İzmir'e gelen turistler Almanya, İtalya ve Fransa'nın orta kesimi olanlar. Bu kişiler tatillerini İzmir'de geçirmeyi alışkanlık haline getiren ve tercihlerinin ötesinde tatile gidecekse ülkemizi seçen bir grup. Bu turistler daha bilinçli olarak geliyor. Normal süreç içinde de harcamalarını yapıyorlar" dedi.