"Yaşlı Dostu Kent" unvanına sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu alanda hayata geçirdiği projeler örnek olmaya devam ediyor. Emeklilik günlerini dolu dolu yaşamak isteyenler için 2007 yılında Üçkuyular'da Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi'ni, 2013 yılında da Alzheimer ve Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi'ni hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda hizmet üretmek isteyen belediyelere de örnek oldu. Alzheimer merkezi açmak isteyen Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa ilçesine bağlı Alaşehir Belediyesi'nin başkan eşleri, fikir alışverişinde bulunmak ve bilgi almak için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Üçkuyular'daki merkezini gezdi.

Servis de var

1. evre Alzheimer veya hafif demans hastası olan, yeme, içme, tuvalet gibi günlük yaşam faaliyetlerini sürdürebilen hastaların kabul edildiği merkezi gezdiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, "Hastalarımız evlerinden servisle alınarak buraya getiriliyor. Hemşire eşliğinde sağlık kontrolleri yapılıyor. Burada spor ve uğraş terapisi programına katılıyorlar. Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin geriatri bölümlerinden destek alıyoruz. Amacımız hastalığın hızlı ilerlemesini durdurmak" dedi. Türkiye nüfusunun hızla yaşlandığını, Alzheimer hastalığının da giderek arttığını belirten Dr. Kocaoğlu, "Yalnızlık bu hastalığın en büyük düşmanı. 55 yaş üstü hemşehrilerimize, bir araya gelebilecekleri, sosyal ve fiziksel aktivitelerini artırabilecekleri bir merkez oluşturduk. Bu merkezimize kayıtlı 400 üyemiz var. Bunu Alzheimer'e karşı koruyucu hekimlik olarak görüyoruz. Alzheimer merkezlerinin de yaygınlaşması hatta her ilçede olması çok iyi olur. Çünkü çok iyi geri dönüşler alıyoruz" diye konuştu.

Çok beğendiler

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün eşi Şeyda Ergün, Manisa'da Alzheimer Merkezi kurmayı istediklerini bunun için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, "Burada gerçekleştirilen faaliyetleri gördük. Çok beğendik. Bu hastalık ülkemizde maalesef hızla artıyor. Biz de belediye olarak hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olabilmek adına böyle bir merkez kurmak istiyoruz" diye konuştu. Ailesinde de Alzheimer hastalarının olduğunu ve bu nedenle yaşanan sıkıntıları çok iyi bildiğini belirten Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban'ın eşi Sevgi Karaçoban ise "Kendi ilçemizde kendi imkanlarımızla ya da Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin de desteği ile böyle bir merkez açmak, sosyal bir proje başlatmak istiyoruz. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi de çok ilgimizi çekti. Hem Azheimer hem de Sağlıklı Yaş Alma Merkezi'ni hayata geçirebilir, özellikle 55 yaş üstü hemşehrilerimize sosyal bir ortam yaratabiliriz" dedi.