İlçe genelindeki sahipsiz ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarını rehabilite etmek amacıyla faaliyet gösteren hayvan bakımevini modernize ederek AB standartlarına yükselten Aliağa Belediyesi, modernizasyonu tamamlanan bakımevini törenle hizmete açtı.

'Dünya insanlardan ibaret değil'

Açılış töreninde konuşan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, dünyanın sadece insanlardan ibaret olmadığını söyledi. Sokak hayvanlarına sahip çıkmanın önemine dikkat çekerek, onların yaşam hakkına saygı duyulması gerektiğini vurgulayan Başkan Acar, şunları söyledi: Bundan yaklaşık iki buçuk yıl önce, arkadaşlarımız ile birlikte Aliağa'mızda neler yapabiliriz, hangi projeleri gerçekleştirebiliriz konusunda çalışmalar yapıyorduk ve son aşamaya gelmiştik. Ben kendilerine şunu sordum, 'Oy kullanabilecekler için projeleri yaptık, oy kullanamayacaklar için neler yapacağız?' 'Başkanım' dediler 'Çocuklar için de proje yaptık, hatta onayladınız'. Peki, dünya sadece insanlardan mı ibaret. Hayvanlar ve bitkiler için, dünyayı paylaştıklarımız için neler yapacağız? İşte o gün biz bu projeyi hazırladık. Sevimli dostlarımız ile buluşacağımız, onlarla vakit geçireceğimiz, çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılayacağımız, zihinsel ve bedensel engellilerimizi rehabilite edebileceğimiz hayvan bakımevini hizmete açtık. Anaokulu başta olmak üzere öğrencilerimizin tamamını buraya getirerek onlara hayvan sevgisini öğretebileceğimiz, onlara hayvan hakları üzerine eğitimler verebileceğimiz, ailelerimizin hafta sonlarında çocuklarını getirerek vakit geçirebilecekleri bu yeri hayal etmiştik. Allaha şükür ki bugün hep birlikte burayı açıyoruz.


'Başkanımız Serkan Acar, çıtayı yukarıya çekti'

Aliağa Belediyesi tarafından yapılan bu çalışmanın tüm Türkiye'deki hayvan hakları savunucuları için emsal oluşturacağını belirten Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği (ASKOD) Başkanı Hülya Alpgiray ise, "Aliağa Belediye Başkanımız Sayın Serkan Acar'a bu meşaleyi yakmasından ötürü çok teşekkür ediyorum. Yerel yönetimler için sokak hayvanlarına yönelik çalışma yapmak çok zorlu bir parkurdur. Bunun için yürek ister, insanlık ister, vicdan ister, dini duygularda yoğunluk ister ve kanuna hürmet ister. Sayın Başkanımız bugün burada bizlere bunu ispat etti." diye konuştu. Bakımevinin modernizasyonunda emeği geçenlere tüm hayvanseverler adına ayrı ayrı teşekkür eden Hülya Alpgiray, ASKOD adına hazırlanan plaketi Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'a takdim etti.


Sosyal park gibi hayvan bakım evi

Aliağa Çaltılıdere mevkiinde yaklaşık 3 dönüm üzerine kurulu olan hayvan bakımevinde AB standartlarında 1 adet klinik odası, 1 tane yoğun bakım ünitesi, 1 tane yıkama ünitesi ve 13 tane kapalı alan yer alıyor. Bahçelere açılan 13 bölümün haricinde toplamda 30 tane açık alan bulunuyor. Bakım evinin hem açık alanları hem de kapalı alanları kamera sistemi ile 24 saat takip altında tutuluyor. Sokakta başıboş gezen sahipsiz köpekleri aşılama, tedavi etme, kısırlaştırma işlemlerinin yürütüleceği modern bakımevinde, aynı zamanda sahipsiz hayvanlar da sahiplendiriliyor. Teknik donanımının yanı sıra çevre düzenlemesiyle de fark yaratan Aliağa Belediyesi hayvan bakımevi, sahipsiz hayvanların barındırıldığı bir bakımevinden öte, ailelerin çocuklarıyla birlikte gidebilecekleri, hayvanlarla ve doğa ile iç içe vakit geçirebilecekleri sosyal bir alan olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.