Türkiye'nin ilk "sakin şehri" olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde güneş enerjisinden elektrik üretimi için belediye öncülüğünde enerji üretim kooperatifi kurulması için girişim başlatıldı.

Güneş tarlası oluşturma ve binaların çatılarına yerleştirilecek panellerle enerji üretimini öngören çalışmayla ilk etapta 1 megavat elektrik üretilmesi planlanıyor.

AA muhabirine açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, yılın 300 günü güneş alan Ege'de güneş enerjisi yatırımlarının yetersiz olduğuna dikkati çekti.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına küçük sermayenin de çekilmesi halinde bu potansiyelin hızla değerlendirilebileceğini inandıklarını dile getiren Soyer, güneşli gün sayısı çok daha az olan Almanya'da uygulanan kooperatif modelinin Türkiye için uygun olduğunu gördüklerini ifade etti.

İlçedeki bina sahiplerini güneş enerjisi yatırımlarına teşvik etmek için kapalı pazar yeri gibi binaların üzerine paneller yerleştirdiklerini ancak bekledikleri ilgiyi göremediklerini belirten Soyer, şu bilgileri verdi:

"Bunun üzerine 'belediye öncülüğünde bir kooperatif kurup daha sonra tamamı girişimcilere bırakılacak şekilde bir yatırımı nasıl yaparız' diye düşünerek yola çıktık.  İnsanların bu işe inanması, ikna olması gerekiyor. Yaptığımız hesaplamalara göre 1 megavat kapasitesi güneş santrali için 1 milyon 100 bin avro yatırıma ihtiyaç var. Eğer bu bedelin 250-300 bin avroluk kısmı varsa kalanını 10 yıl vadeyle finanse etmek mümkün. Belediye olarak biz 126 bin avroluk bölümünü koymayı taahhüt ettik. Kalanına da girişimciler ortak olacak. Her hissedar en az bin avro bedelle olabilecek. Belediyenin ortaklığı sadece ilk yatırım için geçerli olacak. Kooperatifin sonraki santral yatırımları tamamen girişimciler tarafından yapılacak."

Enerji üretiminde yeni bir sistem

Projeye çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleriyle halen güneş enerjisi yatırımı bulunan büyük bir grubun da danışmanlık yaptığını kaydeden Soyer, enerji kooperatifi için yasal altyapının bulunduğunu ancak revize edilmesi gereken konuların bulunduğunu söyledi.

Soyer, enerji üretiminde kooperatifçiliğin ülke için yeni bir sistem olacağını, konuyla ilgili Bursa'nın Nilüfer ilçesinin de bir çalışmasının bulunduğunu bildirerek, kooperatifin bir güneş tarlası oluşturma ve binaların çatılarına kurulacak paneller yoluyla enerji üretme yatırımlarına odaklanacağını vurguladı.

 Belediye bünyesinde oluşturulan estetik kurulun panellerle birlikte yeni çatı tasarımları üzerinde de çalıştığına değinen Soyer, kooperatifin vatandaşın enerji yatırımına bakışını değiştirebileceğini, toplumsal bir bilinçlenme ve dönüşüm oluşturabileceğini anlattı.

Kooperatif üyelerinin kazanç sağlamanın yanında enerji giderlerini mahsup edebilme imkanına da kavuşabileceğini aktaran Soyer, "Enerji üretim kooperatifi modeli, sakin şehir anlayışını yansıtıyor. Türkiye'de sakin şehir denince sakin bir turizm kenti akılla geliyor. Aslında sakin şehir üretimiyle, tüketimiyle bir yaşam modelini öngörür. Dünyada 30 ülkede 208 sakin şehir var. Sadece Güney Kore ve Türkiye'de turizm odaklı algılanıyor. Aslında sakin şehir bir kentte turizm olgusunu dolaylı yoldan etkiler." diye konuştu.

Tunç Soyer, kooperatif için bilgilendirme toplantıları yapıldığını, mevzuatın tamamlanmasıyla ekim ayında düğmeye basmayı planladıklarını sözlerine ekledi.