Aykut Polatlı-Genel seçimlere az bir süre kaldı. CHP'de gençlik, kadın ve ana kademe teşkilat ve üyeleri gece-gündüz çalışıyor. CHP'nin Çankaya'daki seçim koordinasyon merkezinde ziyaret ettiğimiz CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Evsen ve yönetim kurulu üyelerini ellerinde binlerce broşür ve tanıtım kitapçıklarının bulunduğu kolileri taşırken yakaladık.Partili arkadaşlarıyla birlikte kolileri taşıyıp yerleştiren CHP İzmir İl Gençlk Kolları Başkanı Mustafa Evsen ile seçim çalışmaları, koordinasyon ve gençlik kollarının yaptığı çalışmalar hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

-Mustafa Bey, bunca işinizin arasında siz de mi koli taşıyorsunuz?


Seçimlere çok az bir süre kaldı. Bu süreyi olabildiğince verimli kullanmaya çalışıyoruz. Biz seçim çalışmalarına uzun süre önce başladık. Ekiplerimiz mahalle mahalle dolaşıyor. İlçe örgütlerimiz, gençlik örgütlerimiz hepsi bu seçimin ne kadar kritik olduğunu farkında. Oldukça yoğunuz. Malzeme açısından hiçbir sıkıntımız yok. Ankara'dan sürekli malzemelerimiz geliyor. İşin hem fikir hem planlama hem de emek kısmında yer alıyoruz. Bizler parti olarak işçinin, emekçinin, öğrencinin partisiyiz. Çok da paramız yok. işin emek kısmını da bizler götürüyoruz. Bunları da yapmaktan çok mutluyuz. Bu malzemeleri ilçelere, tabii ki üye sayılarına, vatandaşların yoğunluğuna göre yani nüfusa göre, dağıtıyoruz.

-Seçim çalışmalarına son durum nedir?


Mahalle mahalle çalışma yapıyoruz bu çok olumlu ve verimli oluyor. Mahallelerde, ilçelerde en iyi şekilde gençlik örgütlerimiz politikalarımızı vatandaşlarımıza anlatmak adına çalışmalar yürütüyor. Oldukça da hızlı bir süreç başladı.

Dokuz komisyon kurduk

-Peki nasıl bir örgütlenme ve iş bölümü yaptınız? Ekipler, komisyonlar kurdunuz mu, bunlar nasıl çalışıyor?

İl başkanlığımız 9 tane komisyon kurdu. Bizler de doğal temsilciler olarak katılıyoruz. Her komisyonda temsilcilerimiz var. Bu 9 komisyon neredeyse her gün toplantı alıyor. Nerede ne eksik, ne çalışmalar yapılabilir bunları koordine ediyor. Gençlik kolları olarak tabii ki ilçe örgütlerimiz, ilçe gençlik kollarımız her zaman çok aktifler. Tüm ilçelerin temsilcileri komisyonlarda yer alıyor. Bu komisyonlar vasıtasıyla ilçelerdeki işleri planlayıp, koordine ediyorlar.
Gençlik kolları olarak özel çalışmalarımız şunlar: biz her dönem yeni oy kullanacak birçok genç arkadaşımıza ulaşmaya gayret ediyoruz. Bunlarla ilgili talimatlarımızı verdik. İlçe örgütlerimiz kendi bölgesinde yaşayan kendi ilçesinde yaşayan, yeni oy kullanacak gençlere mektup yoluyla, kapı kapı dolaşma yoluyla bir çalışma yapıyorlar. Buna başladılar. Mektupları ilçe örgütlerimiz o yörenin koşullarına göre kendileri hazırlıyorlar. Biz kontrol ediyoruz tamam dediğimizde çalışmalar başlıyor.

-İzmir'deki her gence mektup mu?Bir de partinize oy vermemiş ya da vermeyi düşünmemiş genç İzmirlilere yönelik nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?  Özel çalışmalarınız olacak mı?

Net olarak öyle bir rakam veremiyorum. O ilçedeki nüfusa göre değişiyor. Her ilçede farklı bir şey var. Örneğin Bornova Gençlik Kollarımız farklı bir çalışma yürütüyor. Ödemiş İlçe Örgütümüz farklı bir çalışma yürütüyor. Orada en iyi hitap etmeyi, en iyi karşılık alabilecek dili en iyi oranın gençlik kolları yapabilir. Bu konuda sürekli iletişim halindeyiz. Bize oy veren bize oy vermeyen bunu da ayırmıyoruz. CHP seçmeni zaten bizim seçmenimiz ve onlara tabii her zaman biraz daha özen gösteriyoruz, kapılarını çalıyoruz. Devamlı bir iletişim halindeyiz. Biraz daha şuna özen gösteriyoruz CHP seçmeni olmayan, CHP'ye oy vermemiş ama verebilmeyi düşünen çünkü bu genel merkezimizin geliştirdiği politikalardan sonra dışarda kokladığımız hava ben AKP seçmeniyim gençlerde bunu söylüyor ben AKP'ye oy verdim yıllarca ancak 4 sene bu CHP'yi bir deneyeceğim diyor. Onlara ulaşabilmek onları ikna etmek bizim gençlik politikalarımızın en başında geliyor. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Özel olarak ilçe çalışmaları planlıyoruz. Mesela önümüzdeki hafta Ödemiş'te olacağız. Orada tarım çok yoğun olarak yapılıyor. Tarım işçileriyle beraber bir sabah kahvaltısı yapacağız. Onların haberi yok daha. Ödemiş ile ilgili bir program çizdik. Sabahçı kahvesinde işçilerin toplandığı ve sen gel sen gel diye alınıp tarlalara götürüldüğü işçi sabahçı kahvesinde onlarla beraber olacağız. Arzu ederlerse onlarla beraber tarlaya gideceğiz. Beraber patates sökümü yapacağız. Öğlen ara verildiğinde onlar çıkın diyorlar peynirleri domatesleri onlarla beraber bir çıkın yiyip az oy aldığımız köylere ziyaretler yapacağız.

-İzmir milletvekili adaylarınızla projeleriniz, çalışmalarınız olacak mı?

Bizim sistemimiz şöyle işliyor. CHP 1. ve 2. Bölge olmak üzere partide önseçim yaptık. Hiçbir parti bunu yapmadı. Dolayısıyla örseçim bize çok güç kattı. Üyelerin,gencin, kadının, gerçekten iradesini yansıtan adaylarla sahadayız. Gittiğimiz her yerde tabii ki programa katılıyoruz. Her yerde çok büyük sevgiyle karşılaşıyoruz. Genç arkadaşlarımız adayların çalıştığı ilçede adaylarımıza eşlik ediyor. Yani biz her adayın yanına bir arkadaşı onla görevlisin onunla dolaşacaksın diyemeyiz. Ama adayın gittiği ilçede de en az 10-15 genç arkadaşımız adayımıza eşlik ediyor. Onu orada karşılıyor çalışmaları daha çok gençler yönlendiriyor. Programlarımız çiziliyor her adayımız her gün başka ilçede. Bunun yanında da dediğim gibi ilçe örgütlerimiz, kadın kollarımız ve gençlik kollarımız karşılayıp içerideki çalışmaları onlar yönlendiriyor.


Genç kararsız seçmenler için uzun zamandır çalışıyoruz

-İzmir'de kaç genç oy kullanacak ve oy oranıyla ilgili bir hedef belirlediniz mi?

Bizim elimizdeki sisteme göre her ilçede ve mahallede kaç tane yeni oy kullanacak seçmen var. Kaç tane CHP'li seçmen var. CHP'li dışında o mahallede yaşayan gençlerin siyasi görüşleri az çok yani başka kayıtlı olduğu parti var mı? CHP'li mi yoksa hiç üye olmamış mı? Bunları elimizdeki sistemde görebiliyoruz.

Genç kararsız seçmene nasıl ulaşılabilir? Bunların fikir telakkisini kendi içimizde yapıyoruz. CHP'li gençler olarak çok büyük performans sergilemeye çalışıyoruz. Seçimlere aslında biz bir yıl önce hazırlanmaya başladık. Sürekli alanlarda olan bir gençlik kolları var. Seçim dönemi uyanıp gidelim oy isteyelim zihniyeti yok. CHP'de bu zihniyet silinmiştir. Burada hem ilçe örgütlerimizdeki tecrübeli arkadaşlarımız hem genel merkezimizdeki tecrübeli gençlik kollarından arkadaşlarımız bu faaliyetlerin yürütülmesinde çok büyük emek sahibi. Genç kararsız seçmenler için uzun zamandır çalışıyoruz. Bunun yanında ikna noktasında birçok arkadaşımız özel toplantılarımızda gerekli parti politikalarına hakim olarak sokaklarda belirli çalışmalar yapıyor.

-İzmirli gençlere dair elinizde nasıl bir fotoğraf var?


İzmir'de gördüğümüz genç seçmen sola daha yatkın. CHP sosyal demokrat bir parti. Bunun yanında gençlik kolları kendi içerisinde farklı bir yapıya sahip. İzmir'de de bu yapı görülebiliyor. CHP'ye İzmir'de ciddi bir eğilim var. Bunu gerek sokaklarda yaptığımız eylemlerde yanımıza gelen, bizi alkışlayan, bizleri tebrik eden arkadaşlarımızdan, gerekse vatandaşla genç seçmenle konuştuğumuzda aldığımız tepkilerden görebiliyoruz. İzmir'de bir önceki dönemden daha fazla milletvekili çıkartmak istiyoruz.


Gençler neredeyse oraya gidiyoruz

-Yani özel ikna çalışmalarınız da olacak?


Bizlerin her ilçeden çağırdığımız, görüştüğümüz ve belirli toplantılar yaptığımız hem komite üyelerimiz hem komisyon üyelerimiz hem de yönetici arkadaşlarımız var. Biz örgütlü bir yapıyız. Her ilçede birçok yönetici arkadaşımız ve başkanımız var. Genç neredeyse orada çalışmalar yapıyoruz ve sürekli siyaset konuşuyoruz. Bu alanı gençlere açıyoruz gençlerin tepkisi alıp gençleri ikna etmeye çalışıyoruz.


Kaybettiğimiz ilçelerde daha aktif olacağız

-Yerel seçimlerde kaybedilen ilçelerde nasıl bir çalışmanız olacak?

Kesinlikle daha aktif olacağız. Kaybettiğimiz ilçelerde çok daha farklı çalışma yöntemleri gerçekleştiriyoruz. İnsanların yoğun olduğu çarşı pazar gibi yerlerde mutlaka açık stantlarımız olacak. Bizim şu an çokça dikkat ettiğimiz bir şey var. Herkese her politikayı anlatmak gereksiz. Partinin politikaları bariz net ortada. Bunları defalarca parti yetkilerimiz televizyonda, radyoda, sosyal medyada paylaşıyorlar zaten. Ama gence gittiğinde gencin dilinden konuşabilmek, ona hitap eden politikaları ona anlatabilmek gerekir. Partimizin bu konuda geliştirdiği politikaları onlara anlatacağız. Bunlar harçların kaldırılması olabilir. Yurt problemi hakkında CHP'nin çözüm önerileri olabilir.