Simge Özden-Türkiye'de lastik sektörü, son beş yılda global lastik pazarının üzerinde bir performans göstererek yaklaşık yüzde 28 büyüdü. 2015 yılında yüzde 9,4 büyüme yaşanan lastik sektöründe 22 milyon adet lastik satıldı. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Gürçay, 'Türkiye'de lastik sektörü son beş yılda global lastik pazarının üzerinde bir performans göstererek yaklaşık yüzde 28 büyüdü. Bununla beraber, bu sene pazarda bir miktar daralma kaydedildi. Benzer bir şekilde kış lastiği pazarının bir doygunluğa ulaştığını ve 2016 yılı için hafif ticari araç lastiklerinde bir miktar daha büyüme potansiyeli olduğunu gözlemlesek de toplam kış lastiği pazarında agresif bir büyüme olmayacağını öngörüyoruz' dedi. 

İzmir Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği Başkanı Mustafa Karataş, Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Gürçay'ın lastik satışlarının artmasında kış lastiklerinin satılmasının etkili olduğunu söylemesi konusunda hemfikir. Ancak Karataş, kış lastiklerinin çok satılmasının yanında Türkiye'deki lastik fabrikaları üzerinde yeni yatırımların olduğunu da belirterek, 'Fabrikaların üretim kapasiteleri büyüyor. Buna bağlı olarak özellikle son 4-5 yıldır pazarda bir büyüme var' dedi. 

Sürücüler bilinçlenmeye başlıyor 

Sürücülerin lastik konusunda ne kadar duyarlı olup olmadığı hakkında da konuşan Karataş, 'Gerekli uygulamalar sürücüleri bazı şeylere zorunlu bırakıyor. Yavaş yavaş sürücülerimiz bilinçlenmeye başladı ama tabii bu Avrupa'da sürücü bilinçlenmesi oranıyla aynı değil. Daha hala kabak lastiklerle gezen veya zorlu kış koşullarının yaşandığı bölgelerde kış lastiği takmadan dolaşmaya devam eden araçlar bulunuyor. Bunları ancak yol kontrolleri sırasında denk gelirse sürücü o zaman farkına varıp değiştirmeye gidebiliyor. Kurumsal şirketler veya daha önceki yıllarda da kış lastiği veya yaz lastiği gibi normal lastik görünümlü yasal sınırın altına düşmüş araçlar bunları değiştirebiliyorlar. Sürücülerin araçlarının lastiklerini değiştirme süresiyle ilgili de konuşan Karataş, 'Genelde Türkiye'de ortalam dört yılda bir değişiyor. Binek araçlar için böyledir ancak diğer hafif ticari kamyonlar veya otobüsler için yaptıkları kilometrelerle beraber değiştirme süreleri değişebiliyor' dedi. İzmir'de kış lastiği zorunluluğu olmadığını hatırlatan Karataş, 'Ancak İzmirli sürücülerin de lastiklerini dört yılda bir değiştirmesi gerekiyor' dedi.