Veteriner hekimleri Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Özdemir, "Yasanın verdiği görevleri belediyenin tanıdığı olanaklarla yerine getirmeye çalışan veteriner hekimler gerçekte yaşanan olayın ne olduğu sorgulanmadan en küçük bir aksilikte eleştirilmektedir. Hatta, katil, hayvan düşmanı, beceriksiz gibi sıfatlar eklenerek veteriner hekimlere yönelik hakaret ve karalama kampanyaları ile saldırılar düzenlenmektedir" dedi.

Veteriner Hekimleri Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Özdemir, meslektaşlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında İstanbul Havalimanı'ndaki terör saldırısı nedeniyle yakalarına siyah kurdele taktı. Özdemir, İzmir'in sokaklarında 400 bin sahipsiz hayvan olduğuna dikkat çekerken sahipsiz hayvanlarla ilgili 5199 Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan uygulama, hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, paraziter tedavi uygulanması, aşılanması, ihtiyaç varsa tedavi edilmesi ve iyileştikten sonra alındıkları ortama bırakılması şeklinde yürütüldüğünü anlattı Özdemir, "İlimizde Büyükşehir Belediyesi ve 30 ilçe belediyesi vardır. Bu belediyelerden Büyükşehir Belediyesi dahil 25 belediyenin Geçici Hayvan Bakımevi bulunmaktadır. Belediyelerde görev yapan veteriner hekim sayısı 77'dir. İl genelinde yaklaşık 400 bin kadar sahipsiz hayvan olduğu tahmin ediliyor. Sahipli hayvanların sayısı ise net olarak bilinmediği gibi bu hayvanlardan elde edilen yavruların sayısı da bilinmiyor. Yıllardır sahipsiz hayvanların çözümüne ilişkin yasa, bir havuz problemi olmaktan öteye gidememiş ve halen sorun çözülememiştir. Sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunların sorumluları veteriner hekimler değildir. Yasal mevzuat ve uygulama problemidir" dedi.

"KATİL, HAYVAN DÜŞMANI, BECERİKSİZ"

Özdemir, veteriner hekimlerin sosyal medyada özellikle hayvanseverler tarafından haksız hakaret ve karalama kampanyalarının hedefi olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık sınıfı çalışanı olarak nitelendirilir. Tüm sağlık çalışanları gibi teknik donanım, müdahaleye uygun ekipman olmadan bu meslek yapılamaz. Buna karşın yıllardır hokus pokusla sahipsiz hayvanlara uygun hizmeti vermemiz, mesleğimizi yapmamız beklenmektedir. Son günlerde veteriner hekimlere karşı gerek sosyal medya gerekse bizzat kişisel hakaret ve sözlü saldırılar artmıştır. Sahipsiz hayvanlara dair sorunu tırmandıran veteriner hekimlik mesleğinin üyeleri değildir. Bu nedenle sahipsiz hayvan sorununda veteriner hekimin hedef alınması da son derece yanlıştır. Soruna herkes kendi açısından bakmakta ve bu durumda oluşan kaos ortamı çözümsüzlüğü desteklemektedir. Belediyelerin yöneticileri belediye başkanlarıdır. Çöplerin toplanması, sanatsal faaliyet ve kurs düzenlenmesi, yarışmalar organize edilmesi gibi pek çok etkinlik nasıl yapılıyor ya da yapılmıyorsa sahipsiz hayvanlarla ilgili faaliyetler de belediyeden belediyeye değişmektedir. Yasanın verdiği görevleri belediyenin tanıdığı olanaklarla yerine getirmeye çalışan veteriner hekimler gerçekte yaşanan olayın ne olduğu sorgulanmadan en küçük bir aksilikte eleştirilmektedir. Hatta, katil, hayvan düşmanı, beceriksiz gibi sıfatlar eklenerek veteriner hekimlere yönelik hakaret ve karalama kampanyaları ile saldırılar düzenlenmektedir. Ne yazık ki asıl hedefleri hayvanları sağlıklı ve refah içinde kılmak olan iki temel kitle olan hayvanseverler ve Veteriner hekimler sürekli karşı karşıya gelmektedir. Veteriner hekimlerle omuz omuza yapılan iyi işler bir anda unutulmaktadır."