İzmir Büyükşehir Belediyesi hazırladığı yeni Kültürpark projesi taslağında yıl boyu gece ve gündüz yaşayan bir Kültürpark hedeflerken, alandaki bina yoğunluğunu azaltıp, yeşil mikatarını 21 bin metrekare daha arttırmayı öngörüyor. Büyükşehir Belediyesi tasarıyı, meslek odaları, sivil toplum örgütleri, iş dünyası temsilcileri ve akademisyenlere sunmuştu. Yeni düzenlemeyi olumlu karşılayan vatandaşlar ise,kültürel aktivitelere daha çok alan ayrılmasını ve yeşilin daha da arttırılmasını telep ediyor.

İnsanların buraya daha çok gelmesini sağlamalıyız

Kültürparkta 36 yıldır esnaflık yaptığını belirten Recep Yavuz, 'Yapılan planlarda esnafın da korunmasını istiyoruz. Yeşilin arttırılmasına kimse karşı çıkmaz. Kültürpark şehrin göbeğinde yer alan, bol oksijeni olan ve insanların günlük hayatın içindeki koşturmalarından kısa da olsa kurtuldukları bir alan. Buraya tabii ki sahip çıkılmalı. 21 bin metrekare yeşil alan artışı çok önemli ve destekliyorum. Öncelikle insanların buraya daha çok gelmesini sağlamalıyız. Bunun içinde yeşille birlikte kültür-sanat alanlarının da arttırılması, spor faaliyetlerinin merkezi olması, gece ışıklandırmasıyla 24 saat yaşayan bir alan olmasının da sağlanması gerekir. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen kitap fuarında heryer cıvıl cıvıldı. İnsanlar kapı girişlerinde kuyruklar oluşturmuştu. Fuar içinde insanların gelmesi için daha farklı ve her gün aktivite yapılmasının da gerektiğine inanıyorum. Kültürpark'ın daha aktif olmasını istiyorum. Çünkü burası insanlarla güzel' ifadelerini kullandı. 

Gece aydınlatması yetersiz

Kültürpar'ta yeşilin arttırılmasına İzmir'de kimsenin karşı duracağını düşünmediğini belirten Emel Aksu ise şunları söyledi: Kültürel etkinliklerin de arttırılması gerekiyor. Kültürpark, fotoğraf kursu, resim kursu, söyleşi ve imza günleri gibi etkinliklerle daha da güzel olacaktır. Fuarların kaldırılmasından sonra Kültürpark'ın kültür-sanat ve spor merkezi olmasını istemiştim. Ancak bunun için gerekli olan büyük bir salon hâlâ yapılmadı. Konserler, gösteriler, oyunlar ya da okul gösterileri için bile İzmir'in salona ihtiyacı var. Bu kadar merkezi bir alanda yapılacak olan salonla, İzmir'in salon ihtiyacı rahatlıkla giderilebilir. Ancak böyle bir salon yaparken de mimarların yeşile zarar vermemesi de gerekiyor. Mevcut binaların ya da yıklacak binaların yerine yapılmasını istiyoruz. Bunun dışında Kültürpark'ın en önemli sorunu, gece aydınlatmasının yetersiz olmasıdır. Geceleri aktif olarak kullanamıyoruz. Çünkü karanlık olmasından korkuyoruz. Gençliğimizde Kültürpark, çok daha renkli, hareketli ve coşkulu bir alandı. Her kesimden insana hitap eder ve herkes rahatlıkla eğlenirdi. Kültürpark'ın yeniden daha fazla insanı ağırlamasını istiyoruz. İnsanların bisikletleriyle, metroyla ya da toplu taşıma araçlarıyla rahatlıkla gelebildiği bu alanda yapılacak olan sanat merkezleri, sergi salonları ve çeşitli sahnelerin insanların ilgisini yeniden buraya çekeceğine inanıyorum. Tabi bu projeleri, Kültürpark'ı binaya boğmadan, yeşiline dokunmadan hatta yeşili daha da arttırarak hayata geçirsinler. İzmir'in merkezinde böyle yeşil bir alanın yitirilmemesi ve daha da fazla geliştirilmesi için çalışmalıyız. 23 Nisan günü çeşitli etinliklere katıldım ve kitap fuarının coşkusuyla çok mutlu oldum. İşte bunlarla daha da güzel olur. Bunun yanı sıra ailelerin hafta sonları pikniğe gelmesi de değerlendirilmelidir. Belli bir alan yapılarak, piknik alanları düzenlenebilir.
Bizler için Kültürpark, renkliliği ve hareketliliği ifade eder. Kültürpark demek gece-gündüz 24 saat aktif olan alan demektir.

Yeşil olarak korunması gerek

Büyükşehir'in sunum yaptığı toplantıya katılamadığını belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emine Helil İnay Kınay, 'Ancak Kültürpark, İzmir için çok önemli bir alandır. Yeşil olarakta korunması gerekiyor. Dolayısıyla yapılacak olan çalışmalarda kent kimliğine, kültürüne ve yeşiline sahip çıkıldığı sürece yapılacak olan çalışmaları destekleyeceğiz. Ancak şu an için ayrıntıyı bilmediğim için yorum yapamayacağım' dedi.