İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gümrük Pompa İstasyonu ile Bayraklı Pompa İstasyonu arasına evsel atık su taşıyan kolektörlerin Meles Deresi ile Mürselpaşa kesişiminde yaşanan tıkanıklığı gidermek için başlattığı çalışmaları yaz ayında tamamladı. Kolektör hattının Meles Deresi ile Halkapınar Aktarma İstasyonu arasında kalan bölümü de temizlendi. Kış mevsimi öncesinde hatlarda bir tıkanıklık yaşanmaması ve evsel atıkların rahat bir şekilde Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaşabilmesi için Büyük Kanal kolektörünün Halkapınar Arap Deresi’nden geçen kısmında da temizlik çalışması yapan İZSU, hattın Fatih Caddesi’nden geçen bölümündeki bakım-onarım çalışmasını da geçtiğimiz günlerde bitirdi. Mart ayından bu yana 4 bin 700 metre uzunluğunda kolektör hattı temizlendi. 850 kamyona eş değer (1 kamyon 14 ton) 12 bin ton malzeme çıkarıldı. Temizlik çalışmaları için 3 milyon liranın üzerinde harcama yapıldı. Oldukça zor şartlarda 3 vardiya halinde 24 saat yürütülen çalışmalar, 2 adet 2.20 metre çapındaki kolektör hattının içinde gerçekleştirildi. Evsel atıkları taşıyan kolektörün içinden çeşitli yollarla hattın içine giren kum, çakıl ve taşla birlikte vatandaşlar tarafından kanala atılan malzemeler de çıkıyor.  

 
PVC malzemeler hattı tıkamış

Büyük Kanal Kolektörü’nün Fatih Caddesi’nden geçen kısmında, trafik akışının da yoğun olması nedeniyle, İZSU zorlu bir çalışma gerçekleştirdi. Boru hattının içinde zamanla kıvrılan ve suyun akışını keserek malzemelerin birikmesine neden olan PVC malzemeler, ekipler tarafından boru içerisinden kesilerek tek tek çıkarıldı. İZSU ekipleri,  kolektör hattının Hilal Aktarma İstasyonu arkasında kalan bölümünde çalışmaların devam ettiğini ve yıl sonunda tamamlanacağını belirterek, “Özellikle Mürselpaşa Bulvarı üzerindeki çalışmalar Alsancak ve Basmane bölgesinin alt yapısının kış bo yunca rahat bir şekilde çalışmasına katkı sağlayacak” diye konuştu.

 
2013’te 500 kamyon malzeme çıkarılmıştı

Büyük Kanal Projesi, İzmir Körfezi’ni kuşaklayan 65 kilometre uzunluğunda ana kuşaklama kanalı, bu kanala bağlı 95 kilometre uzunluğunda tali kolektör, 4 bin 150 kilometre uzunluğunda mevcut pis su şebekesi, 4 adet pompa istasyonu, Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinden oluşuyor. Artan nüfusla birlikte belli ölçülerde zaman zaman revizeye ihtiyaç duyan Büyük Kanal Projesi kapsamında gerekli çal ışmalar yürütülüyor. Zaman zaman yaşanan geçici tıkanıklıklar de ekipleri geceli gündüzlü yürüttüğü temizlik çalışmaları ile gideriliyor. Ayrıca periyodik olarak yapılan bakım-onarım ve temizlik çalışmaları ile ana kolektör hattında yaşanabilecek tıkanıklığın önüne geçiliyor. 2013 yılında hattın Dokuz Eylül Meydanı ile Hilal Aktarma İstasyonu Halkapınar Adap Deresi ile Fatih Caddesi’nden geçen bölümünde de yapılan temizlik çalışmalarından 500 kamyon malzeme çıkarılmıştı.