İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, mücavir alan içinde yer alan derelerin bakım ve temizlik çalışmalarını bundan sonra kendi araçlarıyla yapacak. Dereleri, bugüne kadar hizmet alımı yoluyla ihale ederek temizleyen İZSU, artık filosuna kattığı 20 adet iş makinası ile 20 adet damperli kamyonla hizmet verecek. Yeni araçlar, Ağustos ayının ortasından itibaren aktif olarak çalışmaya başlayacak.
Kent genelinde ıslahı yapılmış ya da yapılmamış toplam 213 deredeki bakım ve temizleme çalışmalarını bugüne kadar hizmet alımı yoluyla ihale ederek gerçekleştiren İZSU, bundan sonra söz konusu çalışmaları kendi iş makinaları ve personeliyle yapacak. Böylece, derelerde ilgili yaşanabilecek olağan dışı bir durumda, bütün iş makinaları anında müdahale etme kabiliyetine sahip olacak. Ekonomik olarak da avantaj sağlayacak olan yeni araçları, bölgesine ve teknolojiye hakim çalışma grupları kullanacak. Dolayısıyla bakım ve temizlik çalışmalarının daha planlı ve programlı olarak yürütülmesi de sağlanacak. 

Derelerin hem yağışlı kış aylarında taşkınlara sebep olmaması, hem de denize atık ulaştırmaması amacıyla, derelerin bakım ve temizlikleri İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yıl boyunca sürdürülüyor. İZSU’nun Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak geçtiğimiz  Mart ayında kurduğu Dereler Bakım ve Körfez Tarama Şube Müdürlüğü, tüm derelerin bakım ve temizlik çalışmalarının yanısıra, İzmir Körfezi’nin su kalitesinin iyileştirilmesine yönelik tarama faaliyetlerini yürütmeyi de hedefliyor.

11 milyon TL’lik yatırım


İZSU, derelerin bakım ve temizliklerinde kullanılacak araçlar için ilk etapta bir ‘makine parkı’ oluşturdu. Bu kapsamda parka 5 adet 30 tonluk kırıcı hatlı paletli ekskavatör, 7 adet 18 tonluk kırıcı hatlı lastik tekerlekli ekskavatör ve 6 adet teleskop bomlu kırıcı hatlı kazıcı yükleyici ile kırıcılarını satın aldı. 1 adet 15 lastik tekerlekli yükleyici ve 1 adet 25 tonluk paletli yükleyici olmak üzere toplam 20 adet iş makinası alan İZSU, bunların yanısıra 20 adet 14 metreküp kapasiteli damperli kamyon da satın alarak hizmet filosunu genişletti. Filoya dahil edilen 20 iş makinası ile 20 kamyonun toplam maliyeti ise 11 milyon 881 bin TL.