Dava konusu olay iki yıl önce İZSU Genel Müdürlüğü'ne gelen isimsiz bir ihbar mektubu ile ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı mülkiye müfettişleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Fakültesi'nden aldığını iddia ettiği diplomanın sahte, diploma sahibinin de O.S. olduğunu belirledi. Bu arada Gültekin Avkıran'ın Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptığını öne sürdüğü yüksek lisansı da yapmadığı ortaya çıktı.

İZSU'da yedi önemli daire ve 29 şube müdüründen sorumlu olan ve yaklaşık 10 yıldır da Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Gültekin Avkıran'ın, durumunun ortaya çıkmasıyla birlikte harekete geçen CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendisini açığa aldı. İZSU Genel Müdürlüğü de memuriyetine son verdi.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, hazırladığı iddianamede ihbarcı olarak ODTÜ'yü gösterdi. Başkurt, iddianamede Gültekin Avkıran'ın lise mezunu olduğu halde, kuruma sunduğu diploması nedeniyle, kurum tarafından kendisine 200 bin liraya yakın fazladan maaş ödendiğini, bu nedenle de İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni dolandırdığının anlaşıldığını belirtip, hakkında TCK'nın 158/1 maddesine göre, 'Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçundan 2 ila 7 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz yargılanan Gültekin Avkıran, en son yapılan duruşmada üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Gültekin Avkıran, “Daha önce çalıştığım işyerine bir iş başvurusu oldu. Başvuru evrakları arasında ODTÜ İşletme Fakültesi'ne ait bir diploma fotokopisi de vardı. Kime ait olduğunu hatırlamıyorum. Sadece merakımdan çocukça bir hevesle hiçbir art niyetim olmaksızın söz konusu diploma fotokopisine kendi ismimi yazarak yeniden fotokopi çektim" dedi. Daha sonra İZSU'nun eleman aradığına dair gazetede ilan gördüğünü anlatan Avkıran, "İşe başlayabilmek için 4 yıllık üniversite diploması istiyorlardı. Evrak tamamlamamı istediler. Ne yapacağımı düşünürken, fotokopisini çektiğim diploma aklıma geldi. Ondan sonra hiçbir yere ne sundum ne kullandım. Mağdur İZSU Genel Müdürlüğü'nün zararını karşıladım. Hakkımda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını istiyorum. Dolandırıcılık kastıyla hareket etmedim. Suçsuzum, beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

Cumhuriyet Savcısı Durmuş Taşdemir, mütalasında sanığın maaş almasının 2012 yılına kadar sürdüğünü belirterek, suçu zincirleme işlediğini belirterek, artırım uygulanarak cezalandırılmasını talep etti. Davaya müdahil olarak katılan İZSU Genel Müdürlüğü ve ODTÜ hukukçuları da sanığın cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme heyeti sanık Gültekin Avkıran'ı önce 4 yıl 8 ay hapis ve 26 bin 666 gün karşılığı adli para cezasına çarptırdı. Daha sonra da, sanığın etkin pişmanlık göstermesini, zararı hüküm verilmeden önce karşılamasını, duruşmalardaki saygılı tutumunu dikkate alarak cezasını 1 yıl 11 ay 10 gün hapis ve 11 bin 110 gün karşılığı 222 bin 200 lira adli para cezasına indirdi. Bir daha suç işlemeyeceği kanaati oluştuğu belirtilerek, 5 yıl süreyle hükmün açıklanamsı geri bırakıldı.

Mahkeme ayrıca, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nün, 1993 yılında noter tastikli diplomasını kullandığı, bu diplomanın asıl gibi işlem gördüğü, ayrıca bu diplomayı zincirleme biçimde kullandığı ve zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği yolunda deliler bulunduğunu belirtip, Gültekin Avkıran hakkında bu konuda İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması için yazı yazılmasına karar verip, davayı bitirdi.