Köye suyun dereden verilmediğini ve yüksek faturaların muhtarlık tarafından hatalı endeks aktarımından kaynaklandığını belirten yetkililer, “Köye gelen 11 aylık su faturalarının bedeli 50 ile 300 TL. arasında değişiyor. Yüksek birkaç su faturası muhtar tarafından hatalı endeks bildiriminden kaynaklanmış olup İZSU’nun sisteminde yer almamaktadır. Köylülerimiz 11 aylık su faturalarını faizsiz 5 taksitte ödeyebilir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken tüm hassasiyet gösterilmekte ve sayaç numaraları, endeks bilgileri tek tek kontrol edilmektedir” diye konuştu.

Köye suyun birkaç ayrı kaynaktan depolara alınarak klorlama işlemi yapıldıkta sonra verildiğini ve analizlerin sürekli yapıldığını açıklayan yetkililer, “Dağdan gelen kaynak suyu, köyün merkezinde yer alan dereden boru hattıyla geçiyor. Dere suyunun köye verilmesi söz konusu değil. İki kaynak suyu da gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra şebekeye veriliyor ve yapılan analizlerde herhangi bir sorun bulunmuyor” dedi.

 
İddialar doğru değil

Akçaşehir Köyü’nün 6360 sayılı yasa kapsamında 31 Mart 2014 tarihi itibariyle İZSU sorumluluk alanına girerek köy tüzel kişiliğinin ortadan kalktığını hatırlatan yetkililer, “Böylelikle köyün tüm alacak ve borçları idaremize devir olmuştur. Yasaya göre muhtarın bize verdiği son endekse göre işlem yapmak ve geriye dönük içme suyu bedellerini tahsil etmek zorundayız. Eğer muhtarlık bu köyde 1 Nisan tarihine kadar okuma yapıp idaremize bildirseydi, toplu fatura çıkmayacaktı. Ayrıca yine yasaya göre 5 yıl boyunca bu köyümüz de diğer orman köylerinde olduğu gibi mahalle olmasına rağmen orman köyü tarifesine göre ücretlendirme yapılacaktır. 31 Mart 2014 tarihinden itibaren köyde 205 aboneye abone numarası verilmiş olup, muhtarın sayaçlara abone numaraları vermeden fatura kesildiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır.”

Yüksek faturanın nedeni hatalı endeks bildirimi

Köydeki 5 aboneye yüksek su faturası çıktığını ve bunun da zaten sistem kayıtlarında yer almadığını ifade eden İZSU yetkilileri, bunun nedeninin de muhtarlıktan hatalı aktarılan endeksten kaynaklandığı açıkladı. 200 hanenin 11 aylık su faturası bedelinin 50 ile 300 TL.  arasında değiştiğini hatırlatan yetkililer, “Bu su parasını da köylümüz 5 taksitle ödeyebilir. İZSU’nun köylülere yüksek su faturası çıkardığı iddiası doğru değildir. Bundan sonra da abonelerin kullandığı su her ay düzenli olarak okunup faturalandırılacaktır. Köylümüz metreküpü 94 kuruştan, katlamasız su tüketim bedeli ödeyecektir.”