İZSU, çalışmalarını son teknolojiyi kullanarak sürdürüyor. İZSU, hem kanal ve yağmur suyu hem de kolektör hatlarındaki arızaları belirlemek için kanal görüntüleme robotu kullanıyor. Kanal görüntülüme robotu sayısını bu yıl 4'e çıkaran İZSU, böylelikle arıza ve tıkanlıkları kazı yapmadan yani asfaltı bozmadan tespit ediyor, arızayı kısa sürede gideriyor.

Üzerinde GPRS bağlantısı bulunan kanal görüntüleme robotu, 45 metre uzunluğundaki kabloyla baca kapaklarından kanal hattına indiriliyor. Görüntüler, kanal görüntüleme aracındaki bilgisayarlara aktarılıyor. Gelen veriler üzerine hattın yenilenmesi gerekiyorsa yenileme kararı alınıyor, tıkanıklık varsa açılıyor, kanal hattının tıkanmasına neden olan malzemeler varsa robotun üzerindeki freze sistemi ile küçük parçalara ayrılarak vakumla çekiliyor.

Tamirat süresi kısaldı

Bu cihaz sayesinde arızaları noktasal olarak tespit edip sadece o bölgede kazı yaptıklarını ve çalışmayı kısa sürede tamamladıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 'Teknoloji hızla ilerliyor ve kurum olarak kazısız teknolojilerden faydalanmak istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Dikili'de içme suyu hattını değiştirmeden yeniledik. Şimdi de değiştirilmesi gereken kanal hatlarını kazmadan iç kaplama yöntemi ile yenilemek istiyoruz. Kanal robotları sayesinde bu verileri topluyoruz. Böylelikle hangi bölgede ne kadar kanal hattında iç kaplama yapacağımızın verisine ulaşıp ihaleye çıkacağız' dedi.