5 bin kilometrelik yol ağı üzerindeki içme suyu, atık su ve yağmursuyu altyapısının bilgisayar ortamında yönetilebilmesini sağlayan İZSU Coğrafi Altyapı Bilgi Sistemi (CABS), Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen 2011 yılı ‘Bentley Uluslararası Yaratıcılık Ödülleri’ yarışmasında “büyük ödüle” layık görüldü. İzmir, 20 kategoride düzenlenen yarışmada ‘Su, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapıları’ kategorisinde yarışan 38 proje arasından birinci seçildi. Hollanda’ya giderek projeleriyle ilgili başarılı bir sunum yapan İZSU ekibi, ilk üç finalist proje arasında yer alan Portekiz ve Avusturalya’yı geride bırakarak yaratıcılık ödülünü aldı. 

Kente bu önemli ödülü kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, sistemi hem İZSU, hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de kurum dışındaki TEDAŞ ve İzmirgaz gibi altyapı kuruluşları ile veri paylaşımını öngörecek şekilde tasarladıklarını belirterek, “Yaklaşık 2 yıl önce ihale sürecine girmiştik. Projeyi tasarlarken tüm birimlerimizin görüşlerini aldık. İhtiyaç analizlerini yaparak uygulamaları bu yönde geliştirdik. Sistemin uluslararası bir organizasyonda dünya çapında özel sektör ve kamu projelerini geride bırakarak birinci olması bizi mutlu etti” dedi.

 
Zamandan ve malzemeden tasarruf

İzmir’in altyapı yönetiminde kullanılan sistem sayesinde, 5 bin kilometre yol ağında bulunan içme suyu, atık su ve yağmur suyu altyapısı bilgisayar ortamında yönetilebiliyor. Planlama, inşaat çalışmaları ile tamir, bakım ve onarım gibi işletme faaliyetleri bu sistem sayesinde hızlı ve verimli bir şekilde yapılabiliyor Kurum içi bilgi alışverişi kolaylaşırken, veri tekrarları ve veriye ulaşım sorunları çözülüyor.  İmalat ve işletmede hızlı ve kaliteli hizmet sağlanıyor. Ayrıca su üretiminin kaynağından aboneye kadar gelişi, aboneden atık su olarak çıkışı ve arıtma tesisinden denize deşarjına kadar olan süreç sistem sayesinde değerlendirilebiliyor. Tüm güncel verilere hızlıca erişilebildiği için, abone sorunlarına daha hızlı cevap verilebiliyor.