İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü,  kentin kanalizasyon sistemi için "risk yönetiminin" oluşturulması amacıyla Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Sendai Belediyesi ile başlattığı ortak çalışmada yeni bir adım daha attı. Sendai Belediyesi İnşaat Genel Müdürü Sadanori Murakami, İş Planlama Dairesi Başkanı Tomoki Nakajima, Kanalizasyon Dairesi Başkanı Tetsuya Mızutani, Kanalizasyon Dairesi Başkan Yardımcısı Akihiko Otsubo ve JICA Türkiye Ofisi Başkanı Takehiro Yasui'yi İzmir'de ağırlayan İZSU Genel Müdürlüğü, Japonlarla yürütülen ortak çalışmalar kapsamında kanalizasyon risk değerlendirme sistemi uygulanarak risklere dayalı yatırımlar için karar verme kriterlerinin belirleneceğini ve bir rehabilitasyon planı oluşturulacağını duyurdu.

Olası bir depremde İzmir'in su ve kanal sisteminin zarar görmemesini hedefleyen proje çerçevesinde, birçok büyük depreme maruz kalmış Sendai Belediyesi ile Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan (JICA) gelen uzmanlar, İZSU'da devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Proje kapsamında, İzmir’deki kanal sisteminin işlevini korumak, risk değerlendirmesini yapmak ve mevcut sistemin yıpranma derecesini ölçmek için çalışmalar yürüten Japon uzmanlar ve İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, sözleşme çerçevesinde projenin 3 yıl süreceğini ifade etti.


Türkiye’ye örnek olacak bir proje

Japon uzmanları “İzmir’de Risk Yönetimine Dayalı Kanalizasyon Sistemini İyileştirmek için Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi” toplantısı öncesinde makamında ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  bu ortak çalışmanın hem İzmir ve Sendai belediyeleri hem de Türkiye için yararlı ve örnek olacağını ifade etti.


Olası depreme karşı İZSU önlemi

İzmir’deki kanal sisteminin risk değerlendirmesini yapmak ve ihtiyaç duyulması halinde yapılacak yatırımları belirlemek için yaklaşık 1,5 sene önce Japonlarla ortak çalışma başlatan İZSU Genel Müdürlüğü, projenin 2019 yılında tamamlanacağını duyurdu.

Çetin Emeç Salonu'nda gerçekleştirilen ortak toplantıda konuşan İZSU Genel Müdürü Fügen Selvitopu, İzmir’in birinci derecede deprem bölgesinde yer aldığını ve  8 bin yıllık tarihi boyunca yıkıcı depremlerle karşılaştığını hatırlattı. Selvitopu, mevcut tüm önemli alt ve üst yapıların envanterini çıkarmak, olası depreme karşı risk grubunu analiz etmek ve tüm önlemleri alarak depreme hazır hale gelmek amacıyla yürüttükleri çalışmanın detaylarını da anlattı.


Japonlar işbirliğinin artmasından yana

4 gün boyunca bulunduğu İzmir’in kendilerini çok etkilediğini söyleyen Sendai Belediyesi İnşaat Genel Müdürü Sadanori Murakami ise kanalizasyon alanına ilişkin teknik destek projesinin bir başlangıç olması umuduyla iki kent arasında kültürel ve eğitime dayalı paylaşımlar ile turizm konusunda yeni ortak adımlar atılması dileğinde bulundu.