Hukuk Fakültesi öğrencileri İzmir Üniversitesi'nde aldıkları teorik eğitimlerini İzmir Adliyesi'ndeki pratik eğitim ile pekiştiriyor. İzmir Adliyesi ve İzmir Üniversitesi işbirliğinde 2011-2012 akademik yılında sürdürülen ve Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen "Gölge Hakim/Savcı" projesi çerçevesinde her öğrenci, İzmir Adliyesi'nde bir gün geçirdi, hakim ve savcılarla bir araya geldi, nezarethane, otopsi, duruşma çalışmalarına eşlik etti ve dava izledi. Türkiye'de sadece İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerine sunulan bu şansın öğrencilerin hukuk eğitimine olan ilgilireni olumlu etkilemesi nedeni ile işbirliğinin 2012-2013 akademik yılında da sürdürülmesi kararı alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak'ı ziyaret eden İzmir Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu ile Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, öğrenciler üzerinde pek çok yönden olumlu etki yapan çalışmanın devam etmesi talebini iletti. Projenin geri dönüşlerini görmekten mutlu olduklarını ifade eden Başsavcı Kavak ise çalışmanın gelecek yıl devamı konusunda olumlu görüş bildirdi.

Türkiye'de Adliye görmeden mezun olan hukukçular var


Hukuk Fakültesi öğrencilerinin eğitim bilincinin proje ile yükseldiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Hekimoğlu, "Türkiye'de Adliye görmeden mezun olan hukukçular var. Birinci sınıftan mesleğinin ortamını teneffüs eden öğrenciler, sorumluluklarının ruhunu kazanmak konusunda daha yüksek bir bilinç ile yola çıkma şansı buluyorlar" diye konuştu.

Ders saatleri renklendi


Adliye ziyaretlerinin öğrencilerin ders saatlerine de olumlu yansıdığını belirten projenin İzmir Üniversitesi  Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Öztürk, "Adliye içindeki hiyerarşik yapılanmanın keskinliği, ilgi çekici adli vakalar ile öğrencilerimizin yaşadıkları deneyimi sınıfta paylaşmaları teorik eğitim sürecine de renk kattı. Hukuk Fakültesi'ni maddi beklentilerle, (ilerde daha kolay iş buluruz, kariyerli bir meslek sahibi oluruz) düşüncesiyle tercih edenlerin sayısı bir hayli fazla. Çoğu öğrenci Hukuk Fakültesi'ne geldikleri ilk günden itibaren, sürekli hakimlerin ve savcıların aylık gelirlerini, sahip oldukları yetkileri öğrenmek istiyor. Ama uygulama içinde mesleği tanıdıkça bu mesleğin salt parasal beklentilerle yapılamayacağını öğreniyor. Adliye içinde hakim ve savcıların yaşadığı stresi, iş yoğunluğunu görmek mesleğin gerçekleriyle erken karşılaşılmasını sağlıyor. Aldıkları eğitimin uygulama aşamasını da sorgulayan öğrencilerimiz mesleklerine bilinçli birer hukukçu olarak başlayacak" dedi.

Sanal mahkemeler kurulacak

Avrupa'da ortaokul öğrencileriyle yapılan bu projenin aslında lise düzeyinde yapılmasının Hukuk Fakültesi'ni tercih edecek öğrenciler için çok daha anlamlı olacağını belirten Yrd. Doç. Dr. Öztürk, kurulacak sanal mahkemeler hakkında da bilgi verdi. Öztürk, İzmir Adliyesi'nin tahsis edeceği duruşma salonunda İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin kurgusal davalar üzerinden duruşmalar yapacaklarını ve gerçek hakimlerin de bu davaları karara bağlayacaklarını söyledi.