6 Mart Cuma günü Alsancak Vapur İskelesi önündeki boş alana inşa edilecek ve yukarıdan bakıldığında 'kadın silueti' şeklinde görülecek Anıt Duvar, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyacak. İnşa çalışmasında sadece kadınların yer alacağı duvar 60 santimetre eninde ve 1,5 metre yüksekliğinde olacak. Gazbeton kullanılarak örülecek 53 metre uzunluğundaki duvarın üzerinde 2008-2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadının adı yazacak. 
Duvarın inşa edileceği Alsancak Vapur İskelesi önündeki sahayı gezen Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, çalışmalar hakkında proje ekibinden bilgi aldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi hüzünlü ve kırgın olduklarını dile getiren Başkan Pekdaş, "Kadınlar taciz ediliyor, tecavüz ediliyor, vahşice öldürülüyor ve her türlü ayrımcılığa maruz bırakılıyor. Bu nedenle 8 Mart'ı kutlarken aynı zamanda kaybettiğimiz kadınları da unutmadığımızı, susmayacağımızı göstermek istedik. Bunu da Alsancak Vapur İskelesi önünde inşa edeceğimiz bir kadın başı siluetiyle anlatalım dedik. Tüm kadınlarla birlikte, kadın örgütleriyle birlikte bu kadın başı figürünü inşa edeceğiz ve ardından üstüne son yıllarda kaybettiğimiz kadınların isimlerini asıp, onları unutmadığımızı göstereceğiz" dedi. 

Bir tuğla da sen koy

İzmir'in kalbi Konak'ın denizle buluştuğu en güzel alanlarından biri olan Alsancak Vapur İskelesi önünde yükselecek 'Anıt Duvar'ın kadına yönelik şiddete, tecavüze, cinayete, sömürüye, istismara ve ayrımcılığa karşı bir simge olacağını dile getiren Başkan Pekdaş, tüm İzmirli kadınları 6 Mart Cuma günü sabah saat 10.00'da başlayacak duvar örme etkinliğine davet etti. Kadınların geleceğini öreceği etkinliğin yapılacağı alanın aynı zamanda kendilerini ifade edebilecekleri bir platforma dönüşeceğini de belirten Başkan Pekdaş, "Burası sadece Anıt Duvar'ın yükseldiği bir alan olmayacak aynı zamanda her yönüyle, düzenlenecek her türlü etkinlikle kadınların kendilerini ifade ettikleri bir alana dönüşecek. Şiddete karşı duydukları tepkilerini dile getirdikleri bir alana dönüşsün istiyoruz. Çünkü bu barış için, eşitlik için zorunlu. Her türlü ayrımcılığa karşı çıkmak bizim görevimiz. Bu ayrımcılığa karşı hep birlikte kenetlenerek İzmirli kadınlar olarak bir duruş göstereceğiz" diye konuştu.

2008 - 2015'te öldürülen 1167 kadının adı

Konak Belediyesi'nce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında inşa edilecek "Anıt Duvar" projesinde Konak Belediyesi'nden 35 kadın personel aktif olarak görev aldı. Yukarıdan bakıldığında 'kadın silueti' şeklinde görülecek anıt duvar, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyacak. 60 santimetre kalınlığında ve 1,5 metre yüksekliğinde inşa edilecek duvar, 53 metre uzunluğunda olacak. Gazbeton kullanılarak yaklaşık 360 metrekarelik bir alana inşa edilecek duvarın inşa çalışmasında sadece kadınlar yer alacak. Her on metrede bir yerleştirilecek malzeme istasyonları sayesinde kadınlar gazbeton, alçı, sıva, harç, mala, fırça, testere gibi teknik ekipman ve yapı malzemeleri temin edebilecek. Tamamlandıktan sonra siyaha boyanacak duvar üzerine; 2008 - 2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadının adı-soyadı, hangi tarihte, kim tarafından ve ne şekilde öldürüldüğünü anlatan bakır plakalar yine kadınlar tarafından monte edilecek. Sahada gönüllü olarak görev alacak kadınlara iş önlükleri, eldiven, yağmurluk armağan edilecek. Sahaya yerleştirilecek, "Oradaydım, çünkü" panosuna, katılımcılar kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri hakkında görüş ve düşüncelerini yazarak dile getirebilecekler. Gün boyu sürecek duvar inşası sırasında alanda kadınların seslerini duyurmalarına olanak tanınacak bir de forum organize edilecek. Alanda kurulacak sahnede "kadına karşı şiddet" ve "cinayete dur de" koreografileri ile modern dans ve sokak tiyatroları sergilenecek. Duvar örme etkinliği boyunca Zeynep Salman Resim Atölyesi'nden 40 kadın ressam kadına karşı şiddeti doğaçlama resmedecek. Ayrıca fotoğraf Sanatçısı İlkay Acun'un "Kadın" adlı fotoğraf sergisi de alanda yer alacak. Ressam Onur Selek de "O an" projesi ile duvar örme çalışmasını an ve an karakalem ile resmediyor olacak. Konak Belediyesi'nce düzenlenecek etkinliğe çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra kadın dernekleri de destek verecek.