Karaburun "Küçükbahçe, Parlak, Yayla, Tepeboz, Bozköy ve Salman Köyleri  Geleneksel Mandalina Şenliği" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Küçükbahçe Köy Meydanı'nda düzenlenen şenliğe Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Karaburun Kaymakamı Engin Yalçın, üreticiler ve köy halkı katıldı.  Şenliğin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10 yıldır katılımcı yönetim anlayışı ile aklı ve bilimi kullanarak, yerelde kalkınma hedefi ile kenti yönettiklerini belirterek, Yarımada'nın kalkınması için de stratejik plan hazırladıklarını söyledi. Geçtiğimiz hafta belediye başkanları, kooperatif ve ziraat odası başkanları katılımıyla yapılan toplantıda 10 tane proje seçtiklerini ve uygulamaya başlayacaklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "Bölge bölge toplantılar yapacağımız gibi bir de tüm halka açık, muhtarların, kooperatif ve ziraat odası başkanlarının  katılımıyla bir sunum gerçekleştireceğiz. Nerede ne yapacağımızın haritasını çıkaracağız. Yerel bitkilerin, yerel değerlerin, yerel tatların yaşatılması gerekiyor. Yarımada'yı kalkındırmak istiyoruz. İnsanlarımızın da istekli, inançlı olması, hedefe ulaşmak için aklı ve bilimi kullanarak sabretmesi, mücadeleci olması gerekiyor" diye konuştu.

 
İlk eko-köy Bademler

Kooperatifleşmenin önemine değinin ancak kooperatiflerin uzun soluklu ve güçlü olması için bir üst birime ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, yarımada stratejik planı kapsamında eko köyler projesine Bademler'den başlayacaklarını da bildirdi. Bademler Kooperatifi ile önemli çalışmalar  yürüttüklerini ve bunlardan birinin de eko köy projesi olacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, "5 - 6 ay içinde eko köy projesine pilot yer olarak belirlediğimiz Bademler'den başlıyoruz. Başarılı olursak Karaburun'un bir çok köyünde bu uygulamayı yapacağız. Yurt dışından insanlar getirilerek hem tatil yapmalarını hem de bizlerin izin verdiği arazide üretime katılmalarını sağlayacağız" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, mandalina üreticilerinin soğuk hava deposu talebine de olumlu yanıt vererek bölgede yapılacak bir soğuk hava deposunun tüm yarımadaya hitap edebileceğini söyledi.

 
Başkan Kocaoğlu'na teşekkür

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada iki yıldır ara verdikleri festivali yeniden düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, üreticilere seslendi. Ürünün değer kaybetmemesi için üreticileri güç birliği yapmaya davet eden Çakır, Büyükşehir ve ilçe belediyesi olarak gereken desteği vereceklerini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarına dahil olmadan önce bile Mordoğan'dan nergis alarak kadınlar  kooperatifine büyük destek verdiğini söyleyen Çakır, bundan sonra Büyükşehir'in desteğinin büyüyeceğini sözlerine ekledi.

Karaburun Kaymakamı Engin Yalçın,  İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin imkanlarının köy tüzel kişiliklerini, muhtarlıkları aratmayacağını dile getirerek, üreticinin pazarlama ve ürününü değerlendirme sorunu olduğunu söyledi.