Türkiye’de ilk kez Karşıyaka’da kurulan Esnaf Meclisi Genel Kurulu’nu yaptı. Genel kurul sonucu Karşıyaka Esnafının temsilcilerinden güvenoyu alan Mustafa Ak yeniden Meclis Başkanlığı’na seçildi.

Kent Konseyi bünyesinde kurulan Esnaf Meclisi’nin genel kuruluna katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak “ Esnafımızla birlikte el ele verirsek sorunları daha kolay çözebiliriz. Bu meclis çatısı altında esnaflarımız kendi sorunlarının azaltılması için kendileri mücadele edecek. Sıkıntıları birlikte aşacağız.” dedi.

Her ay toplanacak


Mustafa Ak başkanlığında toplanan Esnaf Meclisi’nde sorunlar tartışıldı, Meclisin her ay en az bir kez toplanması oy birliği  ile karara bağlandı.

Çalışma esaslarına yönelik kararların alındığı Esnaf Meclisi’nde, Karşıyaka Çarşısı başta olmak üzere Nergiz, Alaybey, Bostanlı, Cumhuriyet Mahallesi gibi bölgelerde faaliyet gösteren esnaf sanatkarların sorunlarına yönelik ayrı ayrı çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

Belirlenen hedefler doğrultusunda çalışma gruplarının kurulacağını belirten Esnaf Meclisi Başkanı Mustafa Ak, ‘İlk olarak Karşıyaka Çarşısı  çalışma grubunu oluşturacağız. Amacımız Karşıyaka Çarşısı’nın İzmir’de bir numara olmasını sağlamaktır’ dedi.
 
Ücretsiz servisler kaldırılsın

Özellikle AVM’lerin haksız rekabetinden şikayet eden esnaflar “AVM’lerin ücretsiz müşteri taşıyan servisleri kaldırılsın. Kent dönüşümü projeleri hazırlanıyor. Yeni yapılanmada her apartmanın altına işyeri konmasın.

Esnaf sayısı sınırlandırılsın. İşyeri açma süresi 45 gün olarak belirlensin. “ gibi isteklerde bulundu.

Mecliste söz alan Karşıyakalı esnaflar, özellikle Mavişehir, Bostanlı ve Çiğli bölgelerinde bulunan büyük alışveriş merkezlerinin haksız rekabetinden bunaldıklarını dile getirdi.

Büyük alışveriş merkezlerinin çalışma koşullarını düzenleyen bir yasanın hala çıkarılamamasını eleştiren esnaflar, Karşıyaka Belediyesi’nin AVM’ler ve ücretsiz servisleri konusunda daha titiz davranmasını istediler.

AVM’ler hakkında aktarılan sorunlara katıldığını kaydeden Meclis Başkanı Mustafa Ak ise, ‘Bu konuları burada not alarak belediyenin üst düzey bürokratlarıyla bir çalışma planı hazırlayacağız. Bu meclisin varoluş sebebi Karşıyaka esnafının sorunlarına çare bulmaktır. Bu noktada da belediye başkanı Cevat Durak en büyük destekçimiz olmaktadır.

AVM’ler gerçekten de Türkiye’nin kanayan yarası. AVM’ler konusunda Karşıyakalı esnaf da zor durumda. Bu meclis gücünü Karşıyakalı esnaf sanatkarlardan almakta. Esnaf sanatkarlarla Karşıyaka Belediyesi’nin işbirliği altında, karşılıklı anlayışa dayanan çalışmalarla tüm sorunlara çözüm bulacağımıza inanıyoruz.’ şeklinde konuştu.

Esnaf ile elele

Karşıyaka’da ruhsat işlemlerini hızlandırdıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak yaptığı konuşmada ilçede kayıt altında olmayan esnafın kalmamasını hedeflediklerini söyledi.

Durak,“Yasalar her geçen gün yenileniyor. Bu yüzden denetimlerimiz sıklaşıyor. Ruhsatsız işyeri istemiyoruz. Yaz sıcakları başladı, özellikle gıda üreten işyerlerimiz hijyene çok önem vermelidir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kendi önlemlerinizi zamanında alın. Esnafımızın daha fazla satış yapması için belli günlerde etkinlikler yapılmasını arzuluyorum. Bu meclis çatısı altında esnafımızla el ele bu çalışmaları yapabiliriz.” dedi.