Karşıyaka'da Geçlik ve Spor Bakanlığı, TOKİ ve Karşıyaka Belediyesi arasında soruna neden olan Yalı'ya 15 bin kişilik Stadyum projesinin önündeki imar ve mülkiyetle ilgili engel Karşıyaka Belediyesi'nin yaptığı düzenlemeyle ortadan kalkacak. Yeni stadyum için Bakanlık'ın yaptığı plan nedeniyle kapsam içinde kalan imar yolları belediyenin mülkiyetine geçti. Belediyeden buraların Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsisi istenmişti. Belediye, yeni plana göre kadastral çalışmanın ardından 1 Eylül günü yapılan Meclis toplantısına belediyeye ait planda stadyum alanında kalan 2529 metrekare ve sosyal tesis alanında kalan 241 metrekare olmak üzere 2770 metrekarenin Spor Genel Müdürlüğü'ne şartlı tahsisini gündeme aldı.

Önergeye göre söz konusu parsellerin ticari faaliyette kullanılmaması, sadece stadyum ve sosyal tesis yapılması şartıyla Spor Genel Müdürlüğü'ne bedelsiz tahsisi İmar, Hukuk, Plan-Bütçe komisyonlarına sevk edildi. Önergenin 7 Eylül'de yapılacak Meclis'te oylanması bekleniyor. Kabul edilmesiyle birlikte stadyumun yapılması için mülkiyetle ilgili bir sorun kalmayacak.

'Stat yapmak belediyelerin işi değil'

Meclis'te konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, stadyum yapmanın belediyelerin asli görevi olmadığını, bu görevin Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda olduğunu söyledi. Belediyelerin kentlilerin spor yapmasına, sporcuların yetişmesine, gelişmesine katkı verecek spor alanları düzenlemek olduğunu belirten Akpınar, "Ancak İzmir bu konuda cezalandırıldığı için futbol takımlarının müsabaka yapacakları bir alan yok. Birinci ve ikinci ligde futbol takımlarımız var. Bu takımlar başka illerde maç yapmayı tercih ediyor. Yerel yönetimler sorumlulukları neyse yerine getirirler. Bizim sorumluluğumuz imar uygulaması gerçekleştirmekse o talebi yerine getiririz. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak hiçbir zaman stadyum yapılmasına karşı çıkmadık. Tek itirazımız yerin doğru olmadığıydı" dedi. Mahkemelerdeki davaların Kulüp'le ilgisi olmadığını, ihalenin doğru olmadığına yönelik açıldığını belirten Akpınar, bazı art niyetlilerin davaları farklı yansıttığını söyledi. Akpınar, daha önce "9 milyon TL hazır" diyen AKP Grup Sözcüsü'nün bugün bedelsiz tahsisi memnuniyetle karşılamasının çelişki olduğunu söyledi. Toplumun yararına, kent kazanımları için yaptıklarını dile getiren Akpınar "Bu kenti parayla satmam. Parayla ölçülemeyecek işlerdir bunlar. KSK'nin ihtiyacı olan, futbol oynanabilecek ve kent halkıyla başarının yakalanabileceği alanlar yapılmasına Karşıyaka Belediyesi ve Başkanı'nın itirazı olmaz. Sporun yanındayız. Karşıyaka Belediye Meclisi parayla ölçülemeyecek bir işin kararını verecek" dedi.