Esin Gençel- Karşıyaka Belediyesi, Akıllı Bisiklet Sistemi’ni Karşıyaka İskele’de yaptığı açılış ile hayata geçirdi. KARBİS ismi ile Karşıyakalılara hizmet vermeye hazırlanan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, 7 istasyonda toplam 65 bisiklet ile hizmet vereceklerini söyledi.

Karşıyaka Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (KARBİS), açılışında konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Türkiye'de yine ilklerden birini yapıyoruz. Bu projeyi sizlerle paylaşmaktan gurur duyuyorum. Sizinle yola çıkarken çok şeyleri değiştirme inancındaydık. Önce sağlıklı bir kent oluşturmayı hedefledik. Bu projeyi harekete geçirmek için çalıştık. İki ilde başlatılmaya çalışılmış ama uygulanamamış. İhale sistemi çok zor oldu. Yapılamayacak bir şey olmadığını gördük. Büyükşehir’e teşekkür ediyorum. 19 km bize bisiklet yolu oluşturdu. İstasyon sayısını da arttırarak ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacağız. Türkiye’de ilk kez uygulanacak. 1 haftada 500 kez kullanıldı. Bisiklet sayımızı da artıracağız. Bu çalışmamızı karbon gazının azaltılmasına ve havanın daha temiz olması sağlanacak” dedi.

Havamızı temizlemeliyiz


Karşıyaka Belediyesi olarak tükettikleri enerjiyi ürettiklerini belirten Durak, “Soluduğumuz havayı da değiştirmek lazım. Çağın hastalığı kanser. Kanseri önlemek için genetiği değiştirilmiş gıdalardan kurtulmamız, havamızı temizlememiz gerek. Yoksa bu sorunla yine karşılaşırız. Bu nedenle çarşı merkezimizde ki bir binamızı tiyatro binasına çeviriyoruz. Araç sorunu olmadan tiyatroya ulaşılacak. İnsanlar kendi kültürünü kentin içinde yaşadıkları için sorun kalmayacak” diye konuştu.

Yüzde 100 yeşili arttırdık


Daha rahat bir kentte yaşamak için çalıştıklarını ifade eden Durak, “Karşıyaka’nın tümünde yüzde 100 yeşili arttırdık. Ancak kişi başı yeşil alanı da arttıracağız. Biz Bostanlı'da botlarla yüzüyorduk. Biz bunları akılla çözdük. İsteyince oluyormuş. Bisikletlerin arkasında egzoz pompası yok. Havada salınan karbon gazını şu anda düşürmeye çalışıyoruz. Araç sayısına kadar sayıyoruz. Sürekli gazı ölçen araçlarımız var. Her türlü sağlığımızı geliştirecek bir proje” dedi.

1 TL’ye bisiklet

Bisikleti kullanım ücretinin 1 lira olduğunu belirten Durak, “Kaç saat binmek isterseniz bineceksiniz. Yıl sonunda 2500 kişinin bisiklete binmesini hedefliyoruz. Bu bisikletlerin kullanılmasında da hem çevreye hem de geleceğe yatırım yapmış oluyorsunuz. Katkı koyan bu projede emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Bu projeye sahip çıkın. Bunun İzmir de ve Türkiye de yaygınlaşması için bilgilerimizde aktarıyoruz” diye konuştu.