İzmir'de sıcaklıkların kendisini iyice hissettirmesi nedeniyle Kemeraltı'ya vatandaşlar adım atmaz oldu. Sıcaklıkların bir haftadır anormal artması Ramazan Bayramı öncesi esnafı düşündürüyor. Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, sıcaklıkların artmasıyla vatandaşların Kemeraltı'ya uğramadığını belirtirken, vatandaşları Kemeraltı'ya çekmek için İzmir Büyükşehir'in de izniyle Kemeraltı'nın üzerine brandalar açıldığını belirtti. Bu çareye rağmen ziyaretçi sayısının yine de istenilen seviyede olmadığını belirten Kaya, 'Sıcak ve Ramazan dolayısıyla ziyaretçi sayımız düştü' dedi.

Kemeraltı esnafı da bayram öncesi işlerin açılacağı beklentisi içinde olduğunu belirtti. 'Bugün bayram alışverişi başlaması lazım' diyen esnaf sokakta aradığı cevabı bulamayarak 'umuyoruz' diye de sözlerini düzeltmekten geri kalamıyor. Kemeraltı esnafı bayram bereketinin çarşıya gelmesini umuyor.

Sokaktan geçen yok

Kemeraltı'daki ıssızlığın nedeni dolayısıyla bilgi aldığımız Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, sıcaklıklar ve Ramazan ayının çarşıya olan ilginin azalmasının sebebi olduğunu belirterek, 'Sıcaklıklar nedeniyle Kemeraltı esnafının satışları düştüğü doğru. Biz bu konuda Kemeraltı ana arterin üstünü geçici bir süre kapattık. Büyükşehir Belediyesi bize bu konuda anlayış gösterdi. Tabii ki sıcak ve Ramazan dolayısıyla ziyaretçi sayımız düştü. Biz bayrama hazırız ama bayram tatilinin uzun olması bizi korkutuyor. Uzun tatil şehirde vatandaşlarımız kalmıyor. Biz yerli turisti turizm için çare görürken küçük esnafı, Kemeraltı'yı bitiriyoruz' dedi.

Esnaf da bu durgunluktan şikayetçi her gün bir önceki günü aradıklarını belirterek çözüm yolları arıyor. Kemeraltı Karakolu karşısında 18 yıldır gömlek satan Emrullah Büge, 'Sıcak ve Ramazan dolayısıyla Kemeraltı esnafı bir başına, kendi kendine kaldı. Çarşıda kimse yok. Eskiden buradan kimse bir şey almasa da geçerdi, artık o da yok. Bu durum bizi çok zorluyor' dedi.

Diğer bir esnaf Hasan Sert ise çanta satarak geçimini sağlıyor. O da sıcaklıkların ve Ramazan'ın kendilerini etkilediğini belirterek, 'Çarşı zor ayakta duruyor. Sıcaklıklar ve Ramazan nedeniyle vatandaşlarımızın oruç tutması nedeniyle dışarı çıkmaması bizi, Kemeraltı esnafını, çok etkiliyor. Alışveriş yapan yok. Bugün normalde bayram alışverişi başlaması lazım. En azından öyle umuyoruz' dedi.