Ali Budak-2016'nın Kemeraltı'nın yılı olacağını ve bu yıl ki festivalle birlikte ilk adımlarını attıklarını belirten Kemeraltı Esanf Derneği Başkanı Ümit Kaya, 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 2007'de başladığı projenin yazışmalarının bittiğini düşünüyorum. Bu durumda baharla birlikte Kemeraltı'nın üstü de kapanıyor. Proje tamamlanınca Kemeraltı, gece-gündüz yaşayan Türkiye'nin en büyük açık hava alışveriş mekanı olacak. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte Kemeraltı'na yazdan ayağı alışacak olan insanlar kışında gelmeyi sürdürecekler ve 24 saat yaşayan Kemeraltı'na ulaşacağız. Proje 2007'den beri gündemdeydi ve Aziz Kocaoğlu'nun söylemine göre bahar başında yani Nisan ayı gibi Kemeraltı'nın üstünün kapatılmasına başlanacak. Kapatılma işlemine ilk olarak diğer bölgelere nazaran daha geniş bir alan olduğu için Salepçioğlu'nun önünden başlanacak. Ondan sonra da bütün Kemeraltı'na yayılarak devam edecek. Demo projelerini de gören biri olarak çok keyifli bir Kemeraltı olacağını söyleyebilirim. İzmirlileri ve dışardan gelenleri daha keyifli karşılayacağımız bir çarşımız olacak. Bunların prosedürleri ve yazışmaları bitti. İnşallah 2016 yılıyla birlikte daha keyifli bir Kemeraltı süreci başlayacak ve festivalle de bunun ilk adımlarını atacağız' diye konuştu.

Kemeraltı'na otobüs tahsisi talebi

Kemeraltı esnaflarının her yıl Konak Belediyesi'yle ortaklaşa düzenlediği 'Kemeraltı Yılbaşı Festivali' bu yıl 28-30 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiğini belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Daha keyifli ve yaşanılası bir Kemeraltı için 2016 projelerin hayata geçirileceği yıl olacak. Her yıl düzenlenen festivalde bu yılda 3 gün sürekli aktiviteler olacak. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan ana arterlerden ücretsiz ya da yarı ücretli otobüs ulaşımı için öncelikle festival boyunca ama yapılabiliyorsa devamlı olarak otobüs verilmesi ricasında bulunduk. Küçük esnafın yaşamasını sağlamak ve insanların aktarmalı sistemden kurtulup daha rahat Kemeraltı'na gelebilmesi için bu otobüslere ihtiyaç var. Bunun yanında Çankaya ve Konak Metro duraklarında 'Kemeraltı Çarşısı' anonsu yapılması talebinde de bulunduk. Farklı şehirlerde bu yapılıyor. Burada da yapılması çok zor değil. Bu da yapıldığında Kemeraltı Çarşısı insanlar için daha görünür olacak.'


Gereken önem gösterilmeye başlandı

Valilik talimatıyla Gediz Elektrik'in sahaya indiğini ve aydınlatmalarla ilgili rapor hazırladığını ifade eden Kaya, 'Kemeraltı'nın gece aydınlatılmasında da 2016 itibariyle büyük bir değişim yaşanacak. Mobesenin girmesiyle ve gecede aydınlatılacak olan Kemeraltı artık insanlar için keyifli bir mekân haline gelecek. Kentsel dönüşümün içinde Kemeraltı'nın belli bölümleri var ancak bunun yanı sıra Konak ve Büyükşehir Belediyeleri de Kemeraltı'nın içindeki eski ve kullanılamayacak halde olan binaların bakımı için çalışmalar yapıyorlar. Tarihi özellikleri korunarak binalara dış cephe düzenlemesi de yapıldığında Kemeraltı bambaşka bir görünüme kavuşacak. Kemeraltı'nın gelişmesi ve güzelleştirilmesi için yavaş yavaş kentin ileri gelenleri taşın altına elini sokmaya başladı. Bu güzel gelişmeler neticelendiğinde İzmir için çok önemli tarihe sahip olan Kemeraltı, daha da önem kazanarak Türkiye çapında bir alışveriş alanı haline gelecek' dedi.