Mehmet Akif Çakmak-Kemeraltı'nın ara sokaklarında bulunan iş hanlarında 10 bin liraya satılık, 100 liraya kiralık dükkanlar yıllardır boş durumda. Kemeraltı'nda bulunan iş hanlarının büyük sıkıntıları olduğunu ifade eden İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ceylan, iş hanlarının kurtuluşunun, hanları tek bir kişi veya firmanın almasıyla mümkün olabileceğini söylerken, İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Mesut Güleroğlu ise Kemeraltı'nın sit alanı olmasından ötürü bazı sıkıntıların aşılamadığını ifade etti.


Merdiven fobisi var

Son yıllarda oldukça artan büyük alışveriş merkezlerinin etkisinden nasibini alan Kemeraltı Çarşısı'nda birçok esnafın kepenk kapattığı biliniyor. Cadde üstünde yer alan dükkanların can çekiştiği Kemeraltı'nda, ara sokaklarda bulunan iş hanlarının durumu ise çok daha kötü. İflas eden, iş değiştiren birçok esnafın kepenk kapatmasının ardından iş hanlarında bulunan birçok dükkan boş kalmış durumda. Kemeraltı'nın en işlek caddelerinde 1.5 milyon liraya kadar dükkan bulmak mümkünken, iş hanlarında 10 bin liraya bile satılık dükkan bulunabiliyor. Eskiden Kemeraltı'nda  kiralık dükkan bile bulmanın çok zor olduğunu dile getiren Kemeraltı esnafı, 60-70 milyar hava parası ödenen dükkanların şimdilerde 50 milyara alıcı bulamadığını belirtiyorlar. 250-300 liraya kiralık dükkanların rahatlıkla bulunabildiği Kemeraltı'ndaki bazı işhanlarında, 100 liraya bile dükkan kiralanabiliyor. Kemeraltı müşterisinin özellikle iş hanlarına girmekten çekindiği dile getiren esnaf, müşteride merdiven fobisinin olduğunu belirtiyorlar.

İş hanları 1 kişiye ait olmalı


Alışveriş merkezlerine verilen imkanların Kemeraltı esnafına da verilmesi gerektiğini ifade eden İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ceylan, "İş hanlarında bulunan birçok kapandığı aşikar. Buraları kurtarmak için bir çarşının tamamını 1 kişi alacak ve çarşının tamamı kendisine ait olacak. Kemeraltı Çarşısı'nı kurtaracak sistemlerden biri bu tarz bir yaklaşım olabilir. Kemeraltı'nın mutlaka 24 saat yaşayan bir mekan olması gerekiyor, ancak böylelikle Kemeraltı'ndaki canlılığı yeniden artırabiliriz" dedi. Kemeraltı'nın sit alanı olmasından kaynaklanan sıkıntılarının olduğunu dile getiren İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Mesut Güleroğlu ise Kemeraltı'nın önündeki bürokratik engellerin aşılması gerektiğini vurguladı. Kemeraltı'nda birçok boş iş yerinin bulunduğunu ifade eden Güleroğlu, Kemeraltı'nda mutlaka butik otellerin bulunması gerektiğini söyledi.