Aykut Polatlı- İzmir'in merkezi Çankaya'da cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi binaya giydirilen 'Milli İrade' reklamı seçimin üzerinden 10 gün gibi bir süre geçmesine rağmen indirilemedi. Konak İlçe Seçim Kurulu, Valilik, İzmir Emniyeti, Konak Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk bizim değil derken, seçim giydirmesini kimin indirebileceği ise merak konusu haline geliyor.

Konuyu ilk gündeme getirenlerden Avukat Arif Cangı, 'Öncelikle bu olay, adayı ve tabii ki partisini ilgilendirir. Adayın bilbordunu indirmemesi 298. sayılı kanunun 60 ve 61 maddelerine göre suç. 9 Ağustos'ta kaldırılması gereken bu giydirme halen niye duruyor? Benim bu konuda anladığım ilçe seçim kurulu, valiliğin ve diğer görevli kurumlarının işlerini yapmadıkları. İlçe seçim kurulu bu konuyu denetlemekle ve aksaklıkların giderilmesi için uyarması gereken bir kurum. Eğer bir kurum seçim yasaklarını çiğnerse ceza kesmeli ve uygulanmasını sağlamalı. Şu an da bu 'Milli irade' bilbordu milli iradenin getirdiği yasaları çiğniyor. Bilbordun orada asılı kalması yasadışıdır' dedi.


Valilik: Bizim yetkimiz dışında


Konak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ise 'Şu an da Çankaya'da binaya giydirilmiş olan afişin sökülmesi tamamen valiliğin yetkisinde. Cumhurbaşkanlığı seçimi bitmesi ile bizim buradaki denetim ve yetkimizde bitti' açıklaması yapıyor. Seçim kurulu seçim yasaklarıyla ilgili olarak ise kendilerine herhangi bir şikayet gelmedi savunması yapıyor. Önünden hergün binlerce İzmirlinin geçtiği giydirmeyi Konak İlçe Seçim Kurulu fark etmemiş.

İzmir Valiliğinden konu hakkında yapılan açıklama ise çok kısa ve net: 'Bizim yetkimiz dışında'. Valilik topu İzmir Emniyet Şube Müdürlüğüne attı. Emniyetin açıklaması ise 'Konu hakkında biz gerekli mercilere bildirdik. Oradan cevap bekliyoruz'. Hangi kurumlara ne zaman bilgi verildiği konusunda ise emniyetten açık bir cevap yok.

Belediye'den zabıta ekipleri tarafından yakın zamanda kaldırılacak olduğu bilgisini edindiğimiz giydirmenin akıbeti AKP üyeleri tarafından yalanlandı. Parti üyelerinden edindiğimiz bilgilerde ise 'Bu bina AKP'nin malı. Burası belediyeye ait değil, dolayısıyla bina giydirmesini sökmeye hakları yok, yasal da değil' diyor.

Konak zabıta ise bulvar ve caddelere asılan ilanlar konusuna Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olduğunu belirtiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Konak'taki giydirmelerden Konak Belediyesi'nin sorumlu olduğunu bölgenin kendi sorumluluk sahasında olmadığını belirtiyor.