Ali Budak-İzmir'deki gelinlik, damatlık ve abiye kıyafetlerin merkezi Kemeraltı ve Çankaya esnafı, düğün sezonun bitmesiyle satışların azaldığını ama yaz için siparişlere başladıklarını söyledi. Ekim ayından sonra düğünlerin azalması nedeniyle bu sektörün durgunlaştığını ancak tamamen bitmediğini söyleyen esnaf, bilinçli gelin ve damat adaylarının Aralık-Mart ayları arası geldiğini ve düğün için gelinlik, damatlık, bindallı ve abiye siparişinde bulunduğunu belirtti.

Kışın sipariş vermek daha ekonomik

Ekonomilerini düşünmek zorunda olduklarını belirten gelin ve damat adayları ise konuyla ilgili şöyle konuştu: 'İzmir'de düğünler yazın olduğu için nasıl düğün salonlarını önceden tutuyorsak gelinlik ve damatlık gibi ihtiyaçlarımızı da kışın almayı tercih ediyoruz. Aralık-Mart ayları arasında gidiyoruz ve kıyafetlerimizin siparişlerini veriyoruz. Düğünden 10 gün önce de teslim alıyoruz. Düğün zamanında çok fazla harcama olduğu için bu tür konularda bilinçli davranmak zorundayız. Biz de onu yapıyoruz. Önden sipariş veriyoruz ve sezona göre çok daha uygun fiyatla kıyafetlerimizi alıyoruz. Diğer adaylara da öneriyoruz.'

Yüzde 40'a varan indirim

İzmir'de düğünlerin genellikle yaz aylarında olduğunu ve sektörün Nisan ayından sonra hareketlendiğini söyleyen Kemeraltı esnafı, 'Düğünler genelde yazın olur. O yüzden bizim sektörde kasım ayı itibariyle bir durgunluk yaşanır. Kasım ile Mart ayı arası gelin ve damat adayları yazın yapacakları düğünleri için gelir ve siparişlerini verir. Aslında yaz kış sürekli çalışan bir sektörüz. Ancak kışları olan duraklamayı da bu siparişlerle geçiriyoruz. Bunu sadece bilinçli gelin ve damat adayları yapıyor. Geneli yine Nisan ayından sonra gelir ve satın kıyafetini alır. Sipariş verilen gelinlik, damatlık, bindallı ve abiye fiyatlarında yüzde 40'lara varan indirimler yapıldığı için bu dönem tercih ediliyor. Ekonomisini düşünen kişiler özellikle Aralık ayından başlayarak Mart ayına kadar siparişlerini sürdürürler' diye konuştu.