İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kanal 35’in “Fuar Günlüğü” programına canlı yayın konuğu oldu. Tarık Yenen’in sorularını yanıtlayan Başkan Kocaoğlu, “Fuar İzmir’in İstanbullu firmalara devredileceği” iddialarıyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı. İzmir’de fuarcılığı ve kongre sektörünü büyütmek ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla, Gaziemir’e, arsanın kamulaştırmasından başlayarak 400 milyonun üzerinde yatırım yaptıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “Başka kimsenin katkısı yok! Bunu kent için yaptık. Kentin ekonomisi,  fuarcılığı gelişsin diye yaptık. İzmir görücüye çıkarken ürünlerimizi daha etkin tanıtalım, refah düzeyimiz artsın diye yaptık. Biz kesinlikle ve kesinlikle Fuar İzmir’i kiraya vermeyi, fuarcılığı bir şirkete devretmeyi düşünmedik ve burada olduğumuz müddetçe  düşünmeyeceğiz” diye konuştu.

 
“Kapımız herkese açık ama..”

Fuarların kentlerle özdeşleştiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu pencereden bakarak bu yatırımı yaptım. Fuar sektöründe başarılı fuarlar yapmış, dünyada ve Türkiye’de bütün fuar organizasyon şirketlerine kapımızı açıyoruz. Görüşmeler yapıyoruz. Ortak olabiliriz, ya da onlar bizden yeri kiralayıp fuar yapabilirler. Geçmişte de bunu böyle yaptık. İZFAŞ’ın yaptığı fuarlar, diğer fuar şirketlerinin yaptığı fuarlar, partnerlerimizle birlikte yaptığımız fuarlar var. Onlar bizi ziyaret ediyor, biz onları ziyaret ediyoruz; fuarlarımızı bu hollerde yapabilirsiniz diyoruz, fuar alanımızı gezdiriyoruz. Burada fuar yapmak herkes için prestij meselesi.. Ama Fuar İzmir’i toptan kiraya vermek ayrı bir şey! Biz kesinlikle ve kesinlikle fuar alanını kiraya vermeyi, fuarcılığı bir şirkete devretmeyi düşünmedik ve burada olduğumuz müddetçe düşünmeyeceğiz” dedi.

 
“Kâr değil kentim ve ülkem için yaptım”

Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Neyi yapmazsınız diye sorsanız; ‘Başta fuarı kimseye vermem’ derim.  Veremeyiz.  Çünkü biz oraya hem bakacağız, hem tamir edeceğiz, hem yaşatacağız.  Özel sektör mantığı ile iş yapsam, ben de kâra bakacağım. Ama ben belediye başkanıyım. Kâr değil kentim için, ülkem için yapıyorum. O zaman direksiyonda da bizim olmamız lazım. Teklif gelir partner oluruz, ortak oluruz; gelir kiralar, fuar yapar; bunlara açığız ama fuarın anahtarı bizde olacak, fuarın yönetimi bizde olacak. Elimizde İZFAŞ gibi Türkiye’nin en önemli fuarcılık şirketlerinden biri var.  1992’den beri, 23 senedir bu şirket fuar yapıyor. Elbette herkes gelecek, görüşeceğiz. Herkesle konuşup tartışıp ortak iş yapacağız. Yeter ki, koşullarımız uysun; herkesin menfaatine, ülkemizin kentin menfaatine olsun. Her türlü işbirliğine açığız ama bu demek değildir ki, ‘Gaziemir’deki fuar alanının anahtarını siz alın, tepe tepe kullanın!’ Bizim felsefemizde, dünya görüşümüzde böyle bir şey yok. Vereceksem yapmazdım zaten. Bakın; göreve başladığım günden beri yani 22 Haziran 2004’ten beri Mermer Fuarı ya İstanbul ya Antalya’ya gidiyor. Aynı söylentiler Gelinlik Fuarı için de çıkarılıyor.  Bu konuda verdiğim mücadeleyi, duruşumu burada anlatacak değilim. Kenti korumak için diğer konularda nasıl mücadele verdiysem, Fuar İzmir’in gitmemesi için her türlü fedakarlığı yapmaya, her türlü mücadeleyi vermeye hazırım. 12 yıldır da yapıyorum zaten.”