İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Kent Koleji protokol imza töreninin ardından gazetecilerin soruları üzerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemde tartışma yaratan projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TMMOB'un Konak Tramvav Projesi'nde güzergahın Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan Mithatpaşa'ya alınmasına yönelik eleştirilerini değerlendiren Kocaoğlu, görevde bulunduğu 11 yıllık süreçte genel çalışma kuralı olarak hata yapmamaya özen gösterdiklerini belirtti.

Kocaoğlu, iş yoğunluğunun getirdiği hatalar olmuşsa bundan geri adım atmasını bilecek kadar erdem sahibi olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz akla ve bilime saygılıyız, her branştan, her meslek odasından, ilgili her kişiden kenti yönetmek için yaralanıyoruz. Bunların bir çok örneği biliniyor. Kenti, katılımcı bir yönetim anlayışıyla yönetiyoruz ve onların bilgilerine başvuruyoruz ve bunları değerlendiriyoruz. Bu da böyle bir projedir.

Burada, 'niye Mithatpaşa'ya aldı, bana sormadı' deniliyor, herkese soruyoruz, herkese sormak zorundayız. Bütün düşünceleri, bütün eleştirileri de bir potada eritip en doğrusunu yapmak zorundayız. Biz icra makamıyız, iş üretmek zorundayız. Fikirlerini sorduk, çok değerli katkılarda bulundular ona da saygı duyuyoruz ama büyükşehir belediyesinin büyük bir erdemli davranışla yaptığı değişikliği, büyükşehir belediyesine suç yükleme aracı olarak kullanılıp basın bültenlerinde göstermenin bu kente ve kimseye, onu yapana da yaptırana da faydası olmadığını biliyorum"

Karşıyaka'da ağaçlar kesilmeyecek

Kocaoğlu, Karşıyaka Tramvay Projesi'nde ağaçların kesileceği yönündeki söylemlerin ise gerçek dışı olduğunu belirterek, "Karşıyaka bölümünde ağaçlar kesilmiyor, ağaçlar taşınacak" dedi.

Bu tür eleştirilerin milletvekilliği seçimleri arifesine girilmesinden kaynaklandığını savunan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Milletvekilliği seçimleri arifesinde, milletvekilliğine öykünen, milletvekili olan bir daha seçilmek isteyen arkadaşların, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ya da bağlı belediyelere eleştiri bombardımanı yaparak, yukarılarda bir yerlere mesaj verme istekleri yoğunlaşmıştır, giderek de yoğunlaşacaktır ama bizler işe, projeye endeksli çalışıyoruz kent içinde birlik beraberlik içinde çalışıyoruz. Bu dönem de geçecektir biz 30 belediye başkanı ile hiç ayrım yapmadan kenti yerelde kalkındırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Menderes'te evsel atık bertaraf tesisi kurulması planı

Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderes ilçesinde evsel atık bertaraf tesisi kurmak üzere yer arayışında olması nedeniyle oluşan tepkilere ilişkine de kurmayı istedikleri tesislerin, çevre kirliliği yaratan çöp depolama alanları değil, evsel atıkları değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacağı ve çevreye hiçbir zarar vermeden bertaraf edileceği yerler olduğuna dikkati çekti.

İzmir'in evsel atık sorununu çözmek için 7-8 yıldır büyük bir çaba harcadıklarını ama kendilerini aşan bir konu olan yer sorununu çözemedikleri için bir türlü bunu yapamadıklarını anlatan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Yer probleminin çözümü büyükşehir belediyesinin uhdesinde olsaydı, biz bunu şimdiye kadar zaten halletmiş ve İzmir'in bugün evsel atık problemi olmayacaktı. Onun için bize izin verilsin; 'orası uygun değil, burası uygun değil', uygun olan yer söylensin. 7-8 senedir yer bulmak için çırpınıyorum, uygun olan yer söylensin. 'Orası uygun değil' diyen milletvekili, yönetici, siyasetçi, belediye başkanı, her kimse, uygun olan yeri söylesin, biz yapacağız, biz buna muktediriz yapabilecek güçteyiz."