Demiryolu İşçileri Sendikası (Demiryol-İş) İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, İzmir Banliyö Sistemi AŞ'nin (İZBAN), 8 Kasım'dan bu yana devam eden grevine ilişkin demokratik haklarını kullandıklarını belirterek, "Bu kararı karanlık eller değil İZBAN personeli aldı. Grev kararını Demiryol-İş Sendikası olarak oylayarak aldık. Aziz Bey'in sözleri bizi üzdü. Biz siyasetin malzemesi değiliz, hiçbir siyasi fraksiyonun da oyuncağı değiliz." dedi.   
Ervüz, yaptığı açıklamada, işverenin grev öncesi teklifte bulunduğunu, kendilerinin de bu teklifi çalışanlara sorduğunu, 216 çalışanın teklifi kabul etmediğini, 5'inin ise kararın kabul edilmesini istediğini, bunun üzerine greve çıkma kararı aldıklarını ifade etti. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun grev kararının karanlık eller tarafından alındığı yönündeki söylemlerini eleştiren Ervüz, "Bu kararı karanlık eller değil İZBAN personeli aldı. Grev kararını Demiryol-İş Sendikası olarak oylayarak aldık. Aziz Bey'in sözleri bizi üzdü. Biz siyasetin malzemesi değiliz, hiçbir siyasi fraksiyonun da oyuncağı değiliz." dedi. 

Sürecin başından bu yana hem sendika hem de üyeler olarak iyi niyetli olduklarını kaydeden Ervüz, şöyle konuştu: 
Biz yüzde 16,4'e o gün anlaşma sağlansın, greve çıkmayalım dedik. Ama onlar bize yüzde 12 artı yüzde 3 şartlı prim koydular. İkramiyeyi 75 günden arttırmadılar. Bizim ikramiye talebimiz de birinci seneye 80, ikinci yıla 90'dı. O yüzde 16,4 yüzde 19,7'ye geliyordu bunu da kamuoyundan kaçırıyorlar. O da bir para sonuçta. Biz bu parayı kabul etmeyip masadan kalkarken 'Bakın biz greve gidersek bu şartları işçiye anlatamam' dedim. Nitekim o yüzden masadan kalktık. Mecburen greve çıkınca başladığımız nokta olan yüzde 24'ü ortaya koyduk. 

Halkın bu süreçte eziyet çektiğini düşündüklerini ancak buna kendilerinin sebep olmadığını ifade eden Ervüz, şöyle konuştu:
(Aziz Kocaoğlu) Kendisinin nereye ne verdiğini ben iyi biliyorum. Yüzde 21'leri yüzde 30'ları nerelere verdikleri belli. Hangi sendikalara verdiğini biliyorum. Bizi bu yönde polemiğin içine sokmasınlar istiyorum. Benim derdim o sendikaya vermesi değil. Benim derdim 1596 lira alan arkadaşımı 1900 liraya getirmek, benim derdim makine kullanan arkadaşımı 2350 liraya getirmek.

'Bülent Bey'in tavrı yapıcı'
 
AKP İzmir İl Başkanı Bülent Delican'ın grevi sona erdirmek için kendileriyle görüştüğünü kendisine durumu anlattıklarını ifade eden Ervüz, "Oturduk durumu anlattık. 'O da bize arada çok büyük farklılıklar yok, ben bunu bir kez de İZBAN yönetimiyle konuşacağım ardından Aziz Bey'le de konuşacağım' dedi. Biz de tek sayfa özet olarak ücretlerdeki teklifimizi sunduk. Bülent Bey'le görüşmemizin özeti bu. Kendisinin bir yol bulalım çözelim şeklinde yapıcı bir yaklaşımı oldu." diye konuştu. 

İzmirliler grevin bitmesini bekliyor 

Bu arada günde yaklaşık 350 bin civarında yolcu taşıyan İZBAN'daki grev nedeniyle vatandaşlar, otobüs duraklarında ya da sıkışan trafikte uzun süre beklemek zorunda kaldı. 
Vatandaşlar, otobüslere binmek için uzun kuyruklar oluşturdu. 
İZBAN grevinden dolayı okula bir haftadır geç kaldığını anlatan 17 yaşındaki lise öğrencisi Atakan Öztayfun, "Greve giden çalışanların da hakkı var ama bizim de hakkımız var. Umarız en yakın sürede grev sona erer." dedi. 
Hakan Keskin, çalışanların maaşlarının biraz daha artırılmasını ve sorunun çözülmesini istedi. 
Mülkiye Can da yaklaşık 2 saattir yolda olduğunu, gitmek istediği yere ulaşmak için 2 toplu taşıma aracına binmek zorunda kaldığını ifade ederek, "Evim Bornova'da iş yerim ise Menemen'de. Ne kadar otobüs seferleri arttırılsa da biz otobüse binemiyoruz. Ben bir vatandaş olarak yaşananları kınıyorum." ifadelerini kullandı.