İzmir Büyükşehir Belediyesi, Lozan Meydanı'nda Kültürpark Müdürlüğü'ne eski İZFAŞ binasını, meclis kararı ile yeni kurulan İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis etti. Meslek odalarının tepkisini çeken tahsise dair gazetecilere açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üniversitenin bu alanı 3 yıl süreyle kira ödemeden kullanacağını belirterek, tahsisin gerekçelerini açıkladı. Vakıf üniversitesinin Buca'da 100 dönüme yakın bir yer aldığını ve buraya kampüs yapmak istediklerini aktaran Kocaoğlu, üniversite yetkililerinin kendisi ile görüşerek yardım istediklerini kaydetti. Yapılacak olan tıp fakültesinin, 3 senede bitirileceğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, "3 sene erken açmak için yardımcı olmamızı istediler. Biz de Kültürpark'daki binamızı, biliyorsunuz Fuar İzmir'e taşımıştık. Üniversitenin 3 yıl önce başlamasının kente yarar getireceğini düşündük. Mecliste de oy birliği ile kabul edildi" dedi.

'YANLIŞ İŞ YAPMADIK'

"Burada hiç bir şeyin satıldığı, atıldığı yok" ifadesini kullanan Kocaoğlu, tahsis edilen binadan kira da almayacaklarını vurguladı. Kocaoğlu, daha önce yapılan benzer tahsislerden örnekler vererek, şunları söyledi:

"Biz buradan kira da almıyoruz, meclis tahsis etti. İzmir'de bir üniversitenin 3 yıl önce eğitimine başlaması için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı katkıdır. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne de rametli Ahmet Piriştina Grand Plaza Oteli'ni vererek aynı katkıda bulundu. Yaptığımız iş bundan ibaret. Tabii ki eleştirecek. Odalar eleştirecek ama biz ne ahlaki, ne maddi bir yanlış iş yapmadığımız kanaatindeyiz. Tıp fakültesinin İzmir'de açılmasında bir yarar görüyoruz. Buna da vesile olduysak ne mutlu bize" dedi.

TMMOB KOCAOĞLU'NA TEPKİ GÖSTERDİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, eski İZFAŞ Genel Müdürlüğü binasının, 3 yıllığına yeni kurulan İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne tahsis edilmesine dair açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, binanın özel bir eğitim kurumuna  tahsisin Kültürpark'ın kamusal kimliğine ters düştüğünü açıkladı. Yapılan yazılı açıklama ile, İZFAŞ eski binasının, Sağlık Eğitim ve Spor Vakfı'na (SES) tahsis edilmesini eleştirildi. Bu vakfın özel bir eğitim kurumu olduğuna dikkat çekilen yazılı açıklamada, tahsisin Kültürpark'ın kamusal kimliği ile ters düştüğü vurgulandı. Açıklamada, "Kültürpark, son yıllarda, gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerek İzmir Ticaret Odası ve çeşitli sermaye grupları tarafından, alanı kimliğinden, doğal ve tarihi yapısından, kamusal kullanımdan uzaklaştırmaya çalışan müdahalelere konu edilmektedir. Otopark yapımı ile başlayan bu süreç, 2014 yılında gündeme gelen ve içinde bir kongre binasını öngören Kültürpark Revizyon Projesi ile üst noktaya taşınmıştır. Ayrıca, yine son yıllarda, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın baş sponsorluğunun, mahkeme kararları ile iptal edilen konut projelerini geliştiren inşaat firması Folkart'a verilmesi ve parka zarar verebilecek yoğun bir fuar programının alanda gerçekleştirilme çabası da diğer önemli örneklerdir" ifadeleri yer aldı.

'ÖZEL BİR İŞLETMEYE VERİLEMEZ'

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak Kültürpark'a yönelik tüm müdahale süreçlerini yakından takip ettikleri bilgisine yer verilen açıklamada, 2014 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark için hazırladığı revizyon projesine yönelik öneri, itiraz ve kaygıların, daha önce kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatıldı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi'nin tüm itirazlara ve kamuoyu baskılarına kayıtsız kaldığı iddiasının yer aldığı açıklamada, şimdi gelinen süreçte de yürürlükteki imar planında bina için, üniversite kullanım fonksiyonunun yer almadığı vurgulandı. Kültürpark'ın, İzmir'in merkezinde yer alan en büyük kamusal yeşil alanlardan olduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Kültürpark'ın özel bir işletmenin kullanımı için konu edilmesi kabul edilemez. Yoğun kent dokusu içerisinde sıkışıp kalması nedeniyle sadece ekolojik açıdan değil, kültürel ve tarihi özellikleri açısından da hassas bir alan olan Kültürpark'ın kamusal kullanımlarının geliştirilmesi, parkın tarihi, kültürel ve doğal dokusuna zarar verecek her türlü ticari kullanımdan arındırılması gerekirken böyle bir kararın alınması ayrıca düşündürücüdür."

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NE ÇAĞRI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, tahsis için yaptığı açıklamayı da hatırlatan meslek odaları, Kültürpark'ın kamusal bir alan olduğunu ve farklı amaçlarla kullanılmaması gerektiğini belirterek, "Merhum Başkan Ahmet Piriştina zamanında da, İzmir Belediye Büyükşehir Belediyesi'nin Grand Plaza Oteli'ni İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne vererek katkı sağladığı bilinmektedir. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun vermiş olduğu bir demeçte bu iki örneği kıyasladığı görülmektedir. Ancak, hem nitelik hem de tahsis biçimi olarak birbirinden çok farklı olan Grand Plaza Oteli ve Kültürpark örneklerini aynı kefede değerlendirmek mümkün değildir" denildi. Kurul, bu karar ile Kültürpark'ın yeni bir işletmenin arka bahçesi olmasına konu edilmesi kabul etmeyeceklerini belirterek, kararın bir an önce iptal edilmesi istendi.