İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, 'güven bunalımı’ oluştuğu gerekçesiyle, yetkilerini elinden alıp başkanlık emrine verdiği Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser, Alsancak Garı karşısındaki Kent Kütüphanesi’nde görevlendirildi. Eser’e 'Zabıta hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunların tespiti ve çözümü’ konusunda inceleme yapma görevi verildi.

Dava açan Eser, İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi kararıyla Genel Sekreter Yardımcılığı görevine döndü. Ancak daha önce sorumlu olduğu daire başkanlıkları diğer genel sekreter yardımcılıklarına bağlandığı için konumu işlevsiz kaldı. Eser daha sonra yine aynı görevle Kent Kütüphanesi’nde görevlendirildi. Bu gelişmelerin ardından Ferda Eser, avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurup, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kendisine işyerinde mobbing uyguladığını iddia ederek 50 bin TL maddi, 200 bin TL manevi, toplam 250 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Ferda Eser'in avukatı, İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dava dilekçesinde, müvekkiline karşı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kasıtlı ve sistematik olarak; dışlama, aşağılama, küçümseme, yıldırma, yok sayma, ötekileştirme ve ağır psikolojik baskı politikası (mobbing) uyguladığını, maddi ve manevi zarara uğradığını öne sürdü.

Ferda Eser’in Balçova İlçe Emniyet Müdürü görevindeyken, davalı Aziz Kocaoğlu tarafından Genel Sekreter Yardımcılığı görevine davet edildiğini ve naklen atama ile 14 Mayıs 2009’dan itibaren göreve başladığı belirtilen dilekçede, “Hakkında adli idari soruşturma olmadığı halde, toplumda suçluymuş gibi gösterildi. Belediyede üst düzey yöneticilere gönderilen kısa mesaj bilgi sisteminden çıkartılarak yok sayıldı, ötekileştirildi. Müvekkilime selam vermeye, yanına gelmeye veya telefon ile aramaya çekinen bir kitle yaratıldı. Kimseyle konuşmaz hale geldi. Bu olay kendisini çok yıprattı” denildi.

İzmir 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Ferda Eser'in Kocaoğlu'nun kendisine 'Mobbing' uyguladığı gerekçesiyle açtığı 250 bin liralık tazminat davasına devam edildi. Yapılan duruşmaya taraflar katılmazken, Ferda Eser'in avukatı Birol Keskin ile Aziz kocaoğlu'nun avukatı Sevil Cengiz hazır bulundu. 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Nuri Alper Arslan, davanın husumet nedeni ile reddine karar verdi. Arslan, 2012 yılında Yargıtay'ın aldığı bu tür davaların şahsa değil kuruma karşı açılması gerektiği yönünde karar verdiğini ve davayı esastan değil, husumet yönünden reddetiğini belirtti. Ferda Eser'in avukatı Birol Keskin, mahkemenin gerekçeli kararı ardından, hukuki yönden mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.