İzmir Gazeteciler Cemiyeti, 70. kuruluş yıldönümünü ülkede yaşanan sıkıntılı süreç nedeniyle sade bir törenle kutlamayı tercih etti. Kültürpark'ta düzenlenen 70. yıl kokteyline katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kurtuluş Savaşı'nın ilk kurşununu atan Hasan Tahsin'den bu yana Türk medyasında İzmirli gazetecilerin büyük ağırlığı olduğunu belirterek, “İzmirli gazetecilerimizin ve sadece gazetecilik yapmak üzere çalışan tüm arkadaşlarımızın gününü, cemiyetimizin 70. yılını kutluyorum” dedi.

Ülkenin zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

“Bir bela atlattık. Bundan sonra hepimizin, 78 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ve halkımızı bilgilendirmek için çalışan medya çalışanlarının daha özgür bir ortamda görev yapmasını diliyorum. Ülkemizin buna ihtiyacı var. Bu gergin ortamdan kurtulmamız gerekiyor.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinde medyanın çok önemli bir rol oynadığına da dikkat çekerek, teşekkür etti.

 
Basın özgürlüğü vurgusu

Törende konuşan İzmir Gazeteciler Derneği Başkanı Misket Dikmen, Gazeteciler Cemiyeti'nin, Türkiye’deki gazeteciler için bir çatı altında örgütlenme ve yaşanan sorunları gidermek amacıyla kurulduğunu ifade ederek, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminde basının 4.kuvvet olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

Basın özgürlüğünün en önemli anayasal haklardan biri olduğunu belirten Dikmen, “Türkiye’de demokrasiye bir darbe, bir çıkmaz ortam getirmek için yapılan girişim, Türk halkının gerçekten çok önemli bir sınavıydı. Demokrasi için Türk halkı tek beden oldu. Tek ses oldu. Ama Türk medyası da yek yürek oldu diyorum, yek beden oldu diyorum; çünkü Türk medyası da demokrasinin önemini hep birlikte, hiçbir fikir ayrılığı gözetmeden, sadece demokrasi sadece demokrasi diyerek dile getirdi. Bu Türkiye’de basın özgürlüğünün ne kadar önemli olduğunun çok önemli göstergesi” diye konuştu.

Hasan Tahsin'in çocuklarıyız

Gazeteciler Cemiyeti’nin bundan tam 70 yıl İstanbul, Ankara ve İzmir’de eş zamanlı olarak kurulduğunu dile getiren Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ise “Bu cemiyetlerin kuruluşunda İzmir öncülük yapmıştır. İzmir gazetecilerin, özgürlüğün, demokrasinin kaynağıdır. Biz emperyalizme karşı duran Hasan Tahsin’in çocuklarıyız. Bugüne kadar emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 17. Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski baro başkanlarından Turgut Kazan, milletvekilleri Tuncay Özkan, Tacettin Bayır, Atilla Sertel, Ali Yiğit, Oktay Vural, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, ilçe belediye başkanları, iş dünyası ve basın kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ne destekleri nedeniyle bir şükran plaketi de sunuldu.