Londra Finans Merkezi’nin katkılarıyla İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘panelde konuşan Başkan Kocaoğlu, “İzmir, uzun bir süre sonra hep birlikte tek vücuttur. Kent, artık hep birlikte kenetlenmiş, ileriye doğru yürümekte olan bir kenttir. İzmir’e yatırım yapanlar, önümüzdeki süreçte çok büyük fayda göreceklerdir” dedi.

‘Kamu-Özel Sektör İşbirliklerinin Tesisinde İngiltere Tecrübesi’ konulu panele katılmak üzere İzmir’e gelen Londra City Belediye ve Finans Merkezi Başkanı Lord David Wootton, dünyanın önde gelen küresel finans merkezlerinden biri olduklarının altını çizerek, “Türkiye de, bizim kilit ortağımız. Ticaret hacmimizi önümüzdeki birkaç yılda iki katına çıkarmak istiyoruz. Finans kurumumuzun uzmanlığı Türk ortaklarına yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Doğru altyapıyı hazırlamak, EXPO’yu almak için çok doğru olacaktır. İngiltere ile İzmir arasında kaynak ve uzmanlık paylaşımına çok sıcak bakıyorum, burada bulunmaktan çok mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

İngiltere Büyükelçisi David Reddaway ve İzmir Konsolosu Willy Buttigieg’ın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin yüzyıllar boyunca Anadolu yarımadasının en büyük ticaret merkezi olduğunu hatırlatarak, “Süreç içinde bu etkinliğimizi sürdürdük. Sonra bir durgunluk dönemi yaşadık ama şu anda İzmir olarak, potansiyelini harekete geçirmek için halkı, yetişmiş nüfusu, oda ve borsaları, sivil toplum kurumları, yerel yönetimi ve merkezi hükümeti ile birlikte kentin kalkınması ve gecikmiş olan yatırımları yapmak için yola çıktık” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hem çevre ve ulaşım yatırımlarını yaptıklarını hem de tarihi dokunun gün ışığına çıkması için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“EXPO 2015’i kıl payı kaçırdık. İnciraltı’nda 470 hektarlık alanı da EXPO 2020 çerçevesinde planladık. Ayrıca 171 bin hektarlık İzmir Yarımadası’nda harika bir doğa ve turizm merkezi de Turizm Bakanlığı tarafından planlanıyor. Kent, uzun bir süre sonra hep birlikte tek vücuttur. İzmir artık hep birlikte kenetlenmiş, ileriye doğru yürümekte olan bir kenttir. İzmir’e yatırım yapanlar, önümüzdeki süreçte çok büyük fayda göreceklerdir. Buna canı yürekten inanıyorum. Kente gelen yatırımcılara, İzmir Büyükşehir Belediyesi de her türlü desteği verecektir. Londra Finans Merkezi’nin, finans kenti portföyüne İzmir’i de almasını istiyorum. İzmir ve Türkiye emin adımlarla yürüyor, dünya ekonomisinde ve dolayısıyla siyasetindeki yerini almaya devam edecektir.”

 
En güzel örnek İZBAN

Toplantının moderatörü Halit Soydan, dünyanın en büyük para ve döviz piyasasının Londra’da olduğunu belirtti. Toplantının önemine değinen Soydan, ‘Toplantımızda, biri Londra’dan gelen finans lordu, diğeri de İzmir’de gönüllerin lordu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bulunuyor” dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Londra Finans Merkezi Başkanı Lord David Wootton’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.  Dünya üzerinde güneşin batmadığı ülke olarak anılan İngiltere ile ilişkilere çok önem verdiklerini belirten Demirtaş, “Hedefimiz, 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki ticaret hacmini iki katına çıkarmak. Türkiye, İngiliz yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Yatırım cenneti İzmir’de şu anda 101 adet İngiliz sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kamu ve özel sektör işbirliğinin kentimizde örnekleri çoktur. İzmir-İstanbul otoyolu projesi, Adnan Menderes Havalimanı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortaklığında yapılan İZBAN, bunun en güzel örneklerdendir” dedi.