Çiğli Emniyet Müdürlüğü Çiğli Merkez Polis Amirliği’nde, yaklaşık 15 gün önce grup amiri olarak göreve başlayan Komiser Yardımcısı M.A., karakoldaki polislerin 3 yıldır beslediği iki sokak köpeğinin bahçeye girmesine sinirlendi. M.A., bu köpeklerden biri olan 'Efe’nin bahçeye girmesi üzerine kapının önünde çalışır halde bekleyen ekip arabasından beylik tabancasını aldı.

M.A., ardından da silahını 2 metre uzaklıkta duran köpeğe doğrultup ateş etti. Yaralanan köpek can havliyle karakol bahçesinden yalpalayarak kaçmaya çalıştı. M.A. ise, hiçbir şey olmamış gibi ekip arabasına binip uzaklaştı. Hayvanseverler tarafından yakındaki bir veteriner kliniğine kaldırılan Efe'nin vücuduna giden kurşunun kürek kemiğini zedeleyerek kasığından çıktığı belirlendi.

TABANCASINA EL KONDU

Silah sesini duyan vatandaşların şikayeti üzrerine olay, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'ya bildirildi. Çiğli Merkez Amirliği’ne olay yeri inceleme ekipleri gönderilerek deliller toplandı. İlçe sınırlarını aşan olayın ardından Komiser Yardımcısı M.A apar topar yıllık izine çıkartıldı, beylik tabancasına ise Cumhuriyet Savcılığı’nın emri ile el kondu. Komiser Yardımcısı M.A.’nın savcılıktaki ifadesinde, iki gündür kullanmadığı silahını kontrol etmek amacıyla kör noktaya doğrulttuğunu, köpeği görmediğini söylediği öğrenildi.

Dosyanın İzmir Cumhuriyet Savcılığı’na gitmesinin ardından İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu davaya müdahil oldu. Efe’nin, karakoldaki polisler tarafından sahiplenilen bir köpek olduğunu anlatan Komisyon Üyesi Avukat Senem Demirel, “Karakoldaki polisler aşılarından yiyeceklerine kadar o iki köpeği sahiplenmiş durumda. Kaldı ki komiser yardımcısına karşı hiçbir tehdit oluşturmuyor. Savcılıkta köpek görmediğini söylemiş, kamera kayıtları her şeyi ispatlıyor, insan en fazla 2 metre uzağında olan köpeği görmez mi? komiser yardımısı için 'Genel güvenliği tehlikeye atmaktan' dolayı soruşturma açıldı. Bizler, gerek Hayvan Hakları Kanunu gerekse de Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde hiçbir hayvanın kötü muameleyi hak etmediği hükmü var. Bu kabul edilemez bir olay, komiser yardımcısının alabileceği en ağır cezayı alması için elimizden geleni yapıp davayı sonuna kadar takip edeceğiz" dedi.


Vali Toprak: Köpeğe atılan kurşun, topluma yapılan bir saldırıdır

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çiğli ilçesinde karakol bahçesine giren köpeğe beylik tabancasıyla ateş eden komiser yardımcısı M.A. ile ilgili cezai işlem başlatılması talimatı verdiğini açıkladı.

Tepki çeken olayla ilgili Twitter adresinden açıklama yapan Vali Toprak, “İzmir'de hayvana canice, silahla ateş eden komiser yardımcısı hakkında, olayın öğrenilmesi üzerine derhal cezai işlem başlatılması talimatı verilmiştir. Emniyet görevlisinin insanlık dışı davranışı hiçbir şekilde kabul edilemez, gerekli her türlü kanuni cezai işlemler yapılmaktadır. Köpeğe karşı atılan kurşun kendi kalbimizedir ve topluma yapılan bir saldırıdır. Her türlü gereği yapılacaktır. Silaha el konulmuştur.” dedi.

Hayvana ezilet ve kötü muamele, emniyeti tehlikeye düşürecek şekilde ateş etmek gibi konularda adli ve disiplin işlemleri yapıldığını aktaran Vali Toprak, “Söz konusu fiil, Emniyet Disiplin Tüzüğü'nde de en ağır yaptırıma konu olmaktadır ve ihraçlık bir fiildir. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden müfettiş istenmiştir.” ifadelerini kullandı.